pátek 2. dubna 2021

Golem ve Ždánicích bude vítat první hosty

Ždánice – Tři a půl metru vysoký Golem vyrobený z polystyrénu a vnitřních železných prvků se ze dvorku svého tvůrce Stanislava Klígla ve Svatobořicích-Mistříně přesunul do Ždánic. Zdobí teď prostranství před bývalou sýpkou blízko šroubárny. Starobylou sýpku její současný majitel přebudoval na stylovou restauraci pro motorkáře.   

Šestapadesátiletý Pavel Konrád pochází z Archlebova, žije s rodinou ve Ždánicích a pracuje jako strážník městské policie v Hodoníně. Do zaměstnání jezdí kolem domku Klíglových ve Svatobořicích a všímal si rozměrných objektů, ať už to byl slavný krtek v modrých kalhotkách, malované vejce o Velikonocích, sněhulák v zimě nebo anděl o Vánocích, které se střídaly v předzahrádce. V roce 2017 oslovil Stanislava Klígla, zda by pro něj nevyrobil Golema.


Golem na zahradě tvůrce Stanislava Klígla.
A proč právě tuto mytologickou postavu? „Sám nejsem také žádný drobeček, moje vojenská výška je 196 centimetrů, současná váha 125 kilo a k padesátinám jsem dostal dřevěného golema vytvořeného z kmenu lípy. Ten teď zdobí interiér mé nové restaurace, která se bude jmenovat Moto bar u Golema,“ vysvětluje Konrád.

Má kolem sebe partu přátel, kteří mu pomáhají, a tak řadu věcí dělá svépomocí, na ty náročnější najímá spolehlivé řemeslníky. Sám je také nadšeným motorkářem, takže zná potřeby a vkus této sorty lidí. „Jsem detailista,“ přiznává s tím, že si přeje, aby všechno bylo perfektní. Proto zvláště v této koronavirové době nechce uspěchat otevření restaurace a čeká, až se poměry znormalizují. Kromě stylového posezení bude v prvním patře i tančírna a také devět pokojů pro ubytování hostů. Tři malé hliněné golemy, které dostal darem, doplňuji neotřelý interiér. 

V pátek 19. března Golem opouští svůj „rodný dům“ ve Svatobořiích.
Golem stojí na svém novém místě ve Ždánicích.

Skulpturu Golema Stanislav Klígl vyrobil během roku 2018 a až do letošního března zdobil jeho dvůr. Klíglovi si už na jeho přítomnost zvykli, „stal se členem rodiny“. V pátek 19. března byl tři a půl metru vysoký „drobeček“ o váze 180 kilogramů převezen do Ždánic. „Protože nám na dvoře bude chybět, mám již rozpracovaného jeho pokrevního bratra, a nový Golem bude stát právě tam, kde stál ten původní,“ těší se zručný a nápaditý kumštýř Klígl.












Foto: archiv Stanislava Klígla








Žádné komentáře:

Okomentovat