pátek 26. června 2020

Světelná show zahajuje provoz opraveného muzea



Kyjov – Nejstarší budova ve městě, renesanční zámeček ze 16. století na ulici Palackého, v němž sídlí už od roku 1928 Vlastivědné muzeum v Kyjově, prošla kompletní stavební rekonstrukcí a do renovovaných interiérů byly instalovány i nové expozice. V pátek 26. června se po více než třech letech slavnostně otevře prvním návštěvníkům. Vstup do zámečku je nyní z nádvoří u nové budovy muzea.

„Historie objektu je opravdu bohatá a také o ní bude videomapping, světelná show, která je součástí slavnostního programu u příležitosti otevření našeho muzea,“ říká vedoucí Vlastivědného muzea v Kyjově, pobočky Masarykova muzea Hodonín, Blanka Pokorná. Kolemjdoucí obdivují už nyní novou světlou fasádu a obnovená sgrafita, které v roce 1911 vytvořil malíř Jano Köhler. Sgrafitová výzdoba byla znovu provedena v šedé barvě dle původních šablon. Nová šedá kastlová okna z masivu barevně ladí s fasádou. „Moc se mi líbí, vypadá to opravdu hezky,“ hodnotí paní Hana z Kyjova a dodává, že když šla večer kolem, ještě se v oknech svítilo. „Bylo to opravdu náročné, někdy se stalo, že bylo nutné se zdržet až do noci, aby se všechno zvládlo, protože datum otevření je za dveřmi,“ přiznává vedoucí a dodává, že se už těší na běžný provoz muzea.

Rekonstrukce zámečku stála více než 13,5 milionu korun. Byly provedeny změny v dispozičním řešení, nová elektroinstalace, podlahy, omítky, dešťová kanalizace, výměna střešní krytiny, sanační opatření pro odstranění příčin vlhkosti. „Zbudována byla také exteriérová zděná výtahová plošina na jihovýchodní fasádě tak, aby bylo celé muzeum přístupné bezbariérově. V budově jsou ošetřena a upravena schodiště, včetně trámové stropní konstrukce. Na nádvoří byl vybudován nový mobiliář a nové vybavení bylo instalováno do recepce a šatny,“ doplňuje ekonom muzea Antonín Káčerek.

Podkrovní prostory zůstávají beze změn a bude v nich i nadále depozitář muzea. V současnosti kyjovské muzeum eviduje na 40 000 inventárních čísel sbírkových předmětů. Součástí sbírek je také cenná knihovna, která archivuje vzácné tisky z 15. až 19. století.

Budova zámečku je majetkem města a muzeum ji užívá na základě nájemní smlouvy. „Město Kyjov zajistilo zpracování kompletní projektové dokumentace stavby a vydání stavebního povolení. Na spolufinancování stavební části projektu se podílelo částkou ve výši téměř 1,5 milionu korun. Investorem stavby bylo Masarykovo muzeum v Hodoníně, které na realizaci projektu získalo dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP),“ uvedl Lukáš Plachý z odboru rozvoje města v Kyjově.
Videomapping na fasátě budovy připomíná osobnosti spojené s historií zámečku.
 V současné době se dolaďují nové expozice, které vznikly v renovovaných prostorách historické budovy zámečku. Ty předcházející návštěvníci vídali už od roku 1975. Přírodovědná expozice, která dříve byla v prvním patře, se nyní přesunula v menším měřítku do přízemí. Dále zde najdeme instalaci regionální historie od 16. století, ve výklenku rekonstrukci třídy obecné školy z meziválečného období. Místní patrioty jistě zaujme výstava na téma spolkový život hasičů a sokolů na Kyjovsku a také samostatná část věnovaná legionářům. Jednotlivé expozice doplňují zvukové kulisy, interaktivní informační terminály a také například hologram, trojrozměrné zachycení předmětu na dvourozměrném médiu.

První patro je zaměřeno na archeologii a Langobardy, jejichž pohřebiště bylo před několika lety nalezeno u Kyjova. „Návštěvníci si mohou prohlédnout například ostatky bojovníka, který byl pohřben se svým koněm a psem,“ upozorňuje Pokorná. Větší prostor je věnován etnografii – krojům a způsobu života našich předků.

Náklady na vybudování nových expozic činí asi 9 milionů korun. „Z 90 procent bude pořízení nové expozice financováno opět z IROPu, zbývající část bude hrazena z příspěvku, který Masarykovu muzeu v Hodoníně na tuto akci poskytl náš zřizovatel Jihomoravský kraj,“ upřesňuje ekonom Káčerek.

Stálé expozice budou provázet aktuální výstavy v sousední nové budově muzea. Výstava Svět kostiček, kde si mohou děti postavit modely z lega, je znovu otevřena již od 1. června a potrvá do 22. listopadu.










Žádné komentáře:

Okomentovat