sobota 13. června 2020

Dnešní návštěva mne šokovala, říká umělec

Kyjov – Po delší přestávce Radniční galerie pozvala příznivce umění na výstavu. Autorem obrazů instalace s názvem Dekonstrukce krajiny je Patrik Hábl, který pochází ze Zlína a působí v Praze, vyučuje na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Vzhledem k platným hygienickým a bezpečnostním pravidlům se vernisáž uskutečnila venku v atriu u výstavního sálu. Sám umělec byl mile překvapen nečekaně vysokou účastí na kulturní akci. Přivítal své přátele, příbuzné i známé, kteří ho přijeli podpořit.

I když pro pětačtyřicetiletého Patrika Hábla jsou typická velkoformátová plátna, přizpůsobil výběr svých prací komorním prostorám galerie. Vsadil na kontrast barev, technik i formátů. „Malé formáty dělám někdy déle než ty větší,“ podotknul umělec. Krajina ho fascinuje ve všech svých podobách a je jeho tématem už od konce 90. let. „Maluju místa, které jsem navštívil, nebo to bylo obráceně. Napřed jsem si je vysnil, namaloval a pak navštívil.“ Japonsko, Čínu, Benátky, Toskánsko, České středohoří, moravskou krajinu nebo vesmírnou krajinu zachycuje na svých obrazech jedinečným procítěným způsobem.
Patrik Hábl má za sebou více než 70 samostatných výstav po celém světě, např. V Miláně, v Kjótu nebo v loňském roce v Mnichově. Jeho práce byly k vidění také na Pekingském mezinárodním uměleckém bienále. Vystupoval na skupinových výstavách v Paříži, New Yorku, Instanbulu a Curychu.

Výtvarník Patrik Hábl se domnívá, že koronavirové krize zpomalila nezdravě hektický životní styl mnoha lidí a přivedla je opět blíž přírodě i sobě samým. „Doba byla extrémně zrychlená. Krize přinesla impuls a šanci změnit něco v sobě, ve svých postojích. My umělci jsme takoví solitéři, celoročně zavření ve svých ateliérech. Musel jsem sice zrušit některé výstavy, ale díky tomu jsem se mohl více soustředit na tvorbu a vznikly nové věci,“ konstatuje s uspokojením Hábl.

V galerii v Litoměřicích představí své poslední práce zaměřené nikoliv na krajinu, ale na lidské tv
áře. Velmi rád také spolupracuje s architekty a dotváří veřejný prostor, ať už sakrálních nebo světských staveb. Ve znojemském vinařství Lahofer oceňovaných architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa maloval přímo na klenbu stropů o rozloze 500 metrů čtverečních. „Je to krásný velký prostor. Budou se zde konat nejenom degustace, ale také koncerty a další kulturní akce,“ těší se umělec.

Výstava v Radniční galerii je prodejná a potrvá do 30. června.




Žádné komentáře:

Okomentovat