sobota 13. června 2020

Kopretiny, chrpy, vlčí máky vykvetou na Uprkově louce

Kyjov - Louka jako z Uprkových obrazů by měla těšit ještě letos kolemjdoucí ve vilkové čtvrti poblíž školy na Újezdě v ulici Joži Úprky. V uplynulých dnech ji tam založili pracovníci Technických služeb Kyjov. Podle pokynů zahradního architekta oseli plochu o rozloze 400 čtverečních metrů. Do půdy se tak dostala semena téměř padesáti druhů trav, bylin a jetelovin.

„Již delší dobu se snažíme na komisi životního prostředí prosazovat luční plochy ve městě,“ říká iniciátorka projektu a členka komise životního prostředí v Kyjově Zuzana Veverková. „Má se jednat o vysoké luční porosty, které jsou sečené jen dvakrát či třikrát do roka a ve kterých mají byliny možnost vykvést. Protože jedině tam hmyz najde úkryt a hlavně potravu. Další výhodou je mnohem lepší schopnost zadržet vodu a odolávat suchu,“ vyjmenovává přednosti vyšších porostů. „Někteří lidé ale záměr nepochopili a stěžovali si na nesečenou trávu, byla pro ně neupravenou plochou, dokonce argumentovali pylem či klíšťaty. Neuvědomují si, že hlavními zdroji pylu jsou stromy - vrby, lísky, břízy - a v květnatém trávníku uprostřed městského parku není pylu víc, než je o kousek dál po stromy.“
Ochránkyně životního prostředí se nenechala odradit a přemýšlela, jak téma uchopit, aby bylo i pro laickou veřejnost zřejmé, že se nejedná o nedopatřením neposečený trávník, ale záměrně ponechanou louku. Přišla na nápad vyset druhově velmi pestrou směs, která by bohatě kvetla od jara do podzimu. „Nabízelo se spojit takovou louku se jménem Joži Uprky, známým malířem ze Slovácka, který na svých obrazech zachycoval krojované postavy v nádherném prostředí rozkvetlých luk. Uprka působil i v Kyjově a v letošním roce slavíme výročí 80. let od jeho úmrtí, takže se to krásně spojilo a nápad byl na světě,“ usmívá se Veverková. Město myšlenku podpořilo. Směsku semen pro louku namíchala specializovaná osivářská firma, která měla zadání co nejvíce se přiblížit paletě barev luk na obrazech Joži Uprky.

Technologii výsevu pak vymyslel, opět městu na míru, zahradní architekt Lukáš Lattenberg. „Běžně se výsevy dělají do zcela holé půdy, které se dosáhne například použitím herbicidů. To jsme ale odmítli, a tak přišli s návrhem na výsev do pískového lože, které zahluší stávající porost a současně nabídne dostatek prostoru pro nová semínka. A pokud se dílo povede, semena vyklíčí a vykvete zde pestrá louka, určitě budeme mít zájem v dalších letech podobné loučky vytvářet i jinde - třeba opět v parku. Anebo na novém kruhovém objezdu v Havlíčkově ulici,“ dodává členka komise životního prostředí.
Dosud vyšší travnaté porosty vyžínali zaměstnanci technických služeb křovinořezy. Nyní chtějí zakoupit speciální sekačku za 140 000 korun, kterou budou využívat v šesti lokalitách ve městě, kde se ve spolupráci s komisí životního prostředí starají o luční porosty.


Z krásné louky plné bílých kopretin se mohou kyjovští těšit v novém lesoparku poblíž Sídliště U Vodojemu na okraji města. „Z porostu v lesoparku máme velkou radost. Podařilo se zde také vyset druhově bohatou směs, která vytvoří časem pestrou louku a která svým složením bude odpovídat původním porostům v našem regionu,“ uvádí bioložka Veverková. „Trávníky se zde budou sekat jen dvakrát, nanejvýš třikrát ročně, pouze plochy kolem cestiček budou samozřejmě mnohem nižší. S klíšťaty je to tak - jsou všude, kde se pohybují jejich hostitelé a přenašeči. V posledních letech se jim daří, protože je čím dál větší teplo. Přímo s výškou trávníku jejich výskyt nesouvisí, a navíc do těch vyšších lučních ploch stejně málokdo zabrousí - lidé chodí raději po chodnících,“ dodává Veverková.






Žádné komentáře:

Okomentovat