pátek 26. června 2020

Před bouřkou se schovali ve vinařských sklípcích

Kyjov – Akce Otevřené sklepy Kyjovska se uskutečnila v sobotu 13. června už pošesté. I když účast nebyla kvůli bezpečnostním omezením v souvislosti s pandemií koronaviru tak vysoká jako v předcházejících ročnících, hosté byli spokojení a mnohým tato komornější atmosféra vyhovovala.
Přijeli milovníci vína z blízkého i vzdáleného okolí, ze sousedního Slovenska, účastnili se i samotní Kyjovjáci. Ti často pozvali své příbuzné, přátele, kolegy a známé, aby strávili příjemné odpoledne v srdci Moravského Slovácka. Z Javorníku v okrese Jeseník přijel například Petr Bednařík a z Vysočiny z města Třešt docestoval Václav Pátek, ten tu byl již podruhé.

Návštěvníci mohli ochutnat přes 500 vzorků od 30 vinařů, lákavé byly gastronomické speciality. Svá vína nabízela i renomovaná vinařství Dufek, Maňák, Šalša a další. Kromě prohlídky sklepů si mnozí vyzkoušeli i jízdu na koňském povoze a svezli se z náměstí do lokality sklepů Pod Šištótem, kde probíhal kulturní program a hrála cimbálová muzika Hudci z Kyjova. Zazpíval kyjovský ženský sbor Tragačnice a mužský sbor z Nětčic a ze Sobůlek. Účinkoval i mužský sbor ze Želetic. „Je to naše první vystoupení po koronavirové odstávce, takže jsme natěšení. Této prestižní kyjovské akce se účastníme každý rok. A lidé už se také těšili a užívají si to,“ zhodnotil vedoucí sboru.

Poklidný průběh slunečného odpoledne narušila večerní bouřka, která však neměla dlouhého trvání. „Návštěvníci se schovali před deštěm v okolních vinařských sklepích a poté zábava pokračovala,“ doplnil Stanislav Martinek, jednatel Cechu kyjovských vinařů, který akci již tradičně koordinuje.


Žádné komentáře:

Okomentovat