sobota 13. června 2020

První parkourové hřiště v okrese bude v Kyjově

Kyjov - Dosud trénovali ve školní tělocvičně nebo na venkovním biketrialovém hřišti v Polámaných. Už o prázdninách ale budou mít možnost cvičit na speciálním parkourovém hřišti, které vyroste na kyjovském stadionu. Hřiště bude přístupné i široké veřejnosti.

Vznik sportoviště inicioval trenér parkouru osmadvacetiletý Stefan Chrenko z Kyjova, který absolvoval Fakultu sportovních studií na Masarykově univerzitě v Brně a vede Pohybovou akademii v Kyjově. Sportovní disciplína parkour pochází z Francie. Znamená umění pohybu, umění přemístění. Hlavním cílem je dostat se z bodu A do bodu B - co možná nejkratší cestou, za použití vlastního těla a přitom efektně, pomocí akrobacie, různých přeskoků či salt. Pohyb by měl být elegantní.

„Je to nový sport, všestranný a hodně kreativní. Na rozdíl od gymnastiky, které se podobá, není zatím sešněrován pravidly a to je to, co se mi na něm líbí,“ přibližuje trenér Chrenko. Hřiště v areálu stadionu bude mít rozlohu 16 x 12 metrů. Budou zde nejrůznější typy překážek z betonu, překližky i železných konstrukcí, součástí budou pryžové a pískové doskokové plochy. Náklady na stavbu dosáhnout téměř 1,5 milionu korun. Do konce června by mělo být toto vůbec první parkourové hřiště na Hodonínsku již hotové.

V kroužcích parkuru se v Kyjově angažuje více než 80 dětí, dalších 80 ve věku 3 až 7 let dochází do školičky Pohybové akademie. Už třetím rokem pořádají příměstské tábory, letos to budou dva turnusy, jeden v červnu a jeden v srpnu. „Parkurem se ve věku nad 15 let zabývá na Hodonínsku asi stovka lidí,“ odhaduje Chrenko.

Stefan Chrenko inicioval i zřízení workoutového hřiště na stadionu, které už několik let slouží všem, kteří chtějí pracovat s vahou svého vlastního těla. Denně je v průměru navštíví 30 lidí. „Rád bych poděkoval městu, že spolupracuje s mladými lidmi, naslouchá jim a dává jim prostor ve svých projektech,“ říká Chrenko, který se celého náročného procesu vzniku parkourového hřiště v Kyjově aktivně účastnil. „Hřiště navrhovali sami naši trenéři ve spolupráci s firmou Rvl13, která hřiště bude realizovat,“ potvrzuje Chrenko.











Žádné komentáře:

Okomentovat