pátek 1. května 2020

Seniory se před koronavirem podařilo ochránit

Kyjov – Senioři jsou nejohroženější skupinou v boji s koronavirem v pandemii Covid-19, zatím ale vše nasvědčuje tomu, že v našem regionu se je podařilo ochránit.
Jak sdělila Novému Slovácku ředitelka Centra sociálních služeb a Domu s pečovatelskou službou na Palackého ulici v Kyjově Jana Trnečková, neprodleně a včas zavedli opatření, aby se nákaze předešlo. Začali zdarma zajišťovat nákupy téměř všem obyvatelům DPS. Zrušili společné stravování v jídelně, uživatelé dostávají stravu do svých bytů. Také veškerou hygienu a další servis začaly pečovatelky okamžitě poskytovat v domácím prostředí tak, aby se minimalizovalo riziko přenosu viru. Byla zrušena služba pedikúry, na kterou mohli docházet i penzisté zvenčí.

„Samozřejmostí bylo důkladné používání desinfekce a dostupných ochranných prostředků, roušek, respirátorů a v poslední době i ochranných štítů. Do roušek jsme vkládali vložky a dělali jsme maximum, co se v té době dalo. Desinfekci nám poskytl zřizovatel – město Kyjov i Kraj. Důležité pro nás byly i darované krémy na ruce, protože časté používání mýdla a desinfekčních prostředků zatěžuje a vysušuje pokožku. Roušky pro nás šilo deset dobrovolných švadlenek, darovala nám je také firma AHORN CZ, s. r. o., z Vlkoše a patří jim náš velký dík. Na facebooku všechny dárce uvádíme jmenovitě. Chtěla bych ještě zmínit firmu AGROPODNIK Hodonín a.s., která nám dodala desinfekční prostředky v počátečním období zavedených opatření, kdy nebyly k sehnání. Využili jsme ji k očistě prostor v domě s pečovatelskou službou i v bytech našich dalších klientů,“ sděluje Trnečková. „Ráda bych poděkovala také všem zaměstnancům CSS, protože ke všem navrženým opatřením přistoupili zodpovědně se snahou chránit naše uživatele.“ Jak ředitelka potvrdila, žádné onemocnění způsobené koronavirem se mezi jejich klienty nevyskytlo.

Stejně dobře jsou na tom i v domově – Centru služeb pro seniory v Kyjově naproti nemocnice. Ani zde se onemocnění Covid-19 u žádného z uživatelů neobjevilo. Už 10. března se v zařízení sešel krizový štáb a rozhodl, že personál si přinese do budovy osobní věci na 14 dnů pro případ, že by hygienická stanice rozhodla o karanténě domova. K tomu naštěstí zatím nedošlo. U všech 101 zaměstnanců Centra byly provedeny Rapid testy na Covid-19 a výsledky byly v pořádku, ani jeden test nebyl pozitivní.

Testování sociální pracovnice Centra služeb pro seniory Kyjov.
„Pomáhala nám celá řada dárců, ale nesmím zapomenout na Bc. Vladana Minaříka z Kostelce a jeho firmu FLOR SERVICE TRADE, s. r. o., který nám ve správnou chvíli daroval tisícovku respirátorů v hodnotě 165 tisíc korun,“ sděluje potěšeně ředitelka Centra služeb pro seniory Kyjov Ladislava Brančíková. Na webpvých stránkách zařízení děkuje všem ostatním dárcům a dobrovolným švadlenkám z Kyjova a okolních obcí, včetně Tělocvičné jednoty Sokol Kyjov, které domovu darovaly látkové roušky. Zaměstnankyně Centra aktivně zareagovaly na danou situaci již v počátku vypuknutí epidemie v České republice a ušily vlastními silami 500 kusů roušek. Společnost REALITY GAIA, spol. s. r. o., navíc věnovala i pochutiny plné energie, kterou personál v této době obzvlášť potřebuje.

 Zákaz návštěv v domově platí už od 4. března. Vynalézavé a technicky zdatné pečovatelky pomáhají uživatelům zajistit kontakt s rodinou přes telefon, pořizují fotky i videa, a rodina na to často reaguje stejným způsobem. Senioři tak mají možnost vidět a slyšet své příbuzné, což příznivě ovlivňuje jejich náladu i zdraví. Zřizovatel domova Jihomoravský kraj poskytl Centru k těmto účelům tablet. „Personál pracuje s nasazením, pečovatelky jsou vstřícné a kreativní a svou práci dělají srdcem,“ oceňuje zaměstnance ředitelka Brančíková.




Žádné komentáře:

Okomentovat