pátek 1. května 2020

Je rozhodnuto: letos se v Kyjově koupat nebude

Kyjov - Na dovolenou v zahraničí u moře to letošní léto kvůli situaci kolem pandemie koronaviru rozhodně nevypadá a Kyjovjáci se budou muset obejít jednu sezonu i bez vodních radovánek na místním koupališti. Radní se rozhodli využít situace k zahájení prací na výstavbě akvaparku.
„Rada v rámci své kompetence rozhodla o tom, že koupaliště v letošní letní sezóně nebude otevřeno,“ potvrdil místostarosta Daniel Čmelík. „Naším přáním je zajistit, aby příští koupací sezóna už proběhla v novém a moderním zázemí. Proto chceme s rekonstrukcí koupaliště začít co nejdříve, i za cenu toho, že letošní prázdniny bude pro veřejnost k dispozici jen biotop v Bohuslavicích. Domníváme se, že bezpečí lidí by mělo mít přednost před vodními kratochvílemi. I to bylo důvodem, proč jsme se takto rozhodli - letošní sezóna totiž dost možná bude postižena dopady koronavirové pandemie,“ vysvětlil kroky radních místostarosta.
V červnu 2021 by návštěvníky areálu měly již přivítat nové venkovní bazény i zázemí. Vnitřky bazénových van budou z nerezové oceli. „Nová bazénová tělesa budou kopírovat velikostně ty stávající. Na doporučení expertů se pravděpodobně sníží pouze hloubka velkého bazénu,“ přibližuje Čmelík.
Vítězný projekt nového akvaparku v Kyjově.
Přestože stálá plavecká komunita v Kyjově si přála zachování rozměrů velkého bazénu, jak vyplývá z finálního vítězného projektu brněnského ateliéru SENAA, ze čtyř drah pro plavce budou mít dvě kvůli odpočinkovému molu poloviční délku. „Návrh vypadá dobře, ale když přijde víc lidí, tak si asi všichni moc nezaplavou,“ konstatuje dlouholetá věrná návštěvnice koupaliště. „Přitom slíbili, že zachovají původní plavecké dráhy.“
„K úpravám vodních ploch došlo na základě stanovisek a rad odborníků a také debat s občany, kterých se na toto téma uskutečnilo několik. Chceme, aby areál letního koupaliště byl atraktivní pro širokou veřejnost. Rozložení vodních ploch, které je nyní v návrhu, odpovídá běžným standardům,“ argumentuje místostarosta.
Část kyjovské veřejnosti si také přála zachování skokanského můstku, ani ten v projektu ale není. „Pracujeme s variantou, že v budoucnu v rámci samostatné etapy by byly venkovní atrakce doplněny skokanskou věží s vlastním doskokovým bazénem,“ podotýká Čmelík.
V současné době se koná výběrové řízení pro realizaci projektu, jak rekonstrukci koupaliště, tak i výstavby krytého bazénu. O časovém harmonogramu výstavby krytého bazénu bude rozhodovat zastupitelstvo. Odhadované náklady na realizaci akvaparku se pohybují kolem 200 mil. korun, konečná cena však bude známa až po ukončení výběrového řízení realizátora stavby.



Žádné komentáře:

Okomentovat