pátek 6. března 2020

Peťošovy Sny o ráji v Galerii Doma

Galerista Vladimír Jež mezi kráskami Petra Čmelíka.

V současné době je v Galerii Doma výstava s názvem Sny o ráji, věnovaná kyjovskému výtvarníku Petru Čmelíkovi k jeho nedožitým 60. narozeninám. Od dětství byly hlavním motivem jeho kreseb zvířata a příroda, které miloval. Mezi jeho obrazy najdeme i řadu dívčích portrétů.
Petr kreslil a maloval od raného dětství. Učitel výtvarného kroužku při lidové škole umění, akademický malíř Miroslav Bravenec, doporučil talentovanému žáku pokračovat ve studiu na uměleckoprůmyslové škole v Brně. Po úspěšném ukončení středoškolských studií se Petr hlásil na Akademii výtvarných umění v Praze, bohužel neuspěl. Jeho Guru, jak jej nazýval, byl malíř Miroslav Tichý, rodinný přítel Čmelíků.

Nezvyklá barevnost  zaujme i na tomto obraze.
„Práce v oboru, která se na konci 70. let, tedy v době normalizace a tuhých represí všeho nezávislého na státním establishmentu nabízela, byla jedině práce v propagaci. Tu ale Petr odmítl a nastoupil raději jako topič do kotelny. Toto zaměstnání více vyhovovalo jeho svobodomyslnému naturelu a jeho příklonu k undergroundovému hnutí a nezávislé kultuře,“ uvádí bratr Marek Čmelík. U Petra se začaly projevovat příznaky duševní nemoci, schizofrenie. Stále však pokračoval ve své výtvarné činnosti. „Obrazy jsou silné svou barevností, naléhavostí, se kterou k nám promlouvají. Pozoruhodné je, že všechny postavy mají hluboký, vlídný, laskavý výraz očí,“ charakterizuje dílo galerista a výtvarník Vladimír Jež. Petr se nezabýval jenom kreslením a malbou, ale vytvářel svérázné ozdoby a šperky z ptačích per, tesal sošky zvířat a svůj čas a energii věnoval i hudbě a své hře na kytaru. Petr Čmelík zemřel tragicky v roce 1999 ve věku nedožitých 40 let.
Petr Čmelík miloval přírodu a zvířata.

Poslední výstava tohoto kyjovského malíře se konala před deseti lety, na tu současnou se podařilo získat několik dalších obrazů, které Petr věnoval svým přátelům a známým. Na vernisáži se sešel vysoký počet příznivců umělce, prostory galerie sotva stačily toto množství lidí pojmout. Události se účastnila i čtyřiaosmdesátiletá maminka Olga Čmelíková, která přijala gratulaci k narozeninám od svých příbuzných a přátel. Její vnučka Marie Čmelíková recitovala básně, které Petr napsal. Marie se rovněž věnuje výtvarnému umění a píše poezii. Její otec Marek Čmelík a bratr Peťoše, jak mu doma říkali, pronesl úvodní slovo a spolu s dalšími se postaral o originální hudební vstupy. Výstavu je možné shlédnout do 6. března. 




Žádné komentáře:

Okomentovat