pátek 6. března 2020

Cestujte chytře, levně a často, radí cestovatelka

Hana Machalová se odvážila toho, o čem řada z nás jenom sní, i když svobodu cestování můžeme využívat od pádu komunistického režimu už třicet let. O svých cestovatelských zkušenostech napsala knihu Do světa cestujte chytře, levně a často a na toto téma pořádá i přednášky v řadě měst Čech a Moravy. „I to beru jako cestování a poznávání,“ říká o své cestě z Vsetína na Valašsku, kde žije, na Slovácko do kulturního domu v Kyjově. 
 
Cestovatelka Hana Machalová se svou knihou.
V současné době je již protřelou cestovatelkou, která obletěla sedmkrát zeměkouli, ale i ona začínala. „Využijte každou příležitost,“ radí, „protože jedna příležitost otevírá cestu k dalším. Pokud máte čas, peníze a s kým jet, tak jeďte.“ Dobrodružstvím se podle ní mohou stát i výlety do blízkého i vzdáleného okolí, vždy jde o to objevovat nové a osvobodit se od svazujících stereotypů, které tak často vládnou našemu životu. „Nejtěžší cesta je ven z domovních dveří a překážky existují často jenom v naší hlavě.“ 
Většina z nás neměla co se týče cestování v rodině vzory,  minulý režim „držel všechny zkrátka“. Cestovatelka s vtipem upozorňuje na hlášky okolí, které vás chce varovat, chránit a především odradit od dočasného „opuštění své komfortní zóny.“ Vůči nim je třeba být imunní a zbytečně se nestresovat. Překážkou není ani to, když jeden z partnerského páru odmítá častěji cestovat. Ten druhý, kterého to táhne do světa, by měl vyrazit a najít si parťáky jinde. 

Střípky z cest. (Archiv H. Machalové)
Pro vnitřní pocit štěstí je lepší žít podle svého. Jinak vám hrozí upadnutí do sebelítosti,“ píše ve své knize, plné moudrých postřehů a praktických rad. Na cesty se vydává se svou malou dcerkou, maminkou nebo přáteli. „Ženy cestují častěji než muži. Muži cestují rádi pohodlným způsobem - vyberu si hezký hotel a tam jsem, kdežto ženy chtějí  poznávat. A je to tím, že ony se celý rok starají o ty druhé, a teď chtějí vidět a zažít něco nového. Kdežto muži si chtějí na dovolené od všeho odpočinout, i když to neplatí pro všechny,vysvětluje rozdíly mezi mužským a ženským přístupem k cestování, se kterým se nejčastěji setkává u svých fanoušků na sociálních sítích.
Při přednášce srší vtipem a nakažlivým optimismem z cestování a posluchači jí doslova visí na rtech. Svoje poslání ale bere vážně. Jde jí o to, „aby se lidé zamysleli nad svými životy, jestli je žijí tak, jak opravdu chtějí. Dnes máme spoustu  možností, které vůbec nevyužíváme,“ říká. „Abychom jednou nelitovali, protože ty podmínky nebudeme mít věčně. Neznamená to jenom, že je tu nějaké ekonomicko-politické prostředí, které nám všem umožňuje poprvé v historii bez větších obtíží cestovat, ale i to, jaké máme vlastní zdraví a nastavení v rodině. Jsou lidé, kteří nechtějí cestovat, těch se to netýká, mají rádi třeba zahradničení a v tom se vyžívají. Ovšem je tu spousta těch, kteří si přejí cestovat, ale necestují,“ připomíná Machalová. Inspirací se jim mohou stát stránky www.hanamachalova.cz, kde cestovatelka podrobně píše o svých výletech. 


Žádné komentáře:

Okomentovat