pátek 6. března 2020

Jižní Morava již dávno není jenom o dobrém víně. Bodoval i Kyjovský pivovar

Kyjovský pivovar na ulici Komenského naproti sokolovny otevřel před čtyřmi lety v prosinci 2014. Po 48 letech se tak v Kyjově znovu začalo vařit pivo, i když na jiném místě a s jinými lidmi. Pod vedením zkušeného sládka Josefa Braunera, nestora moravského pivovarnictví, podnik dosáhl výborné kvality zlatavého moku.
Tomáš Machalínek přebírá ocenění v Českých Budějovicích.
Pivovar se účastní mnoha soutěží různého charakteru. Koncem února uspěl na Mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích, kde se hodnotí každé pivo ve své kategorii, svém pivním stylu. „Takže se vybírá například nejlepší ležák dvanáctka nebo nejlepší výčepní pivo atd. V této soutěži jsme získali druhé místo a Stříbrnou pivní pečeť za pivo Mosaic, je to třináctka, pivní styl American Pale Ale. V kategorii bylo 68 vzorků z celé republiky, a to naše bylo druhé nejlepší,“ konstatuje potěšeně majitel Kyjovského pivovaru Tomáš Machalínek. Radost mu udělalo i krásné 4. místo kyjovského Jantaru, třináctky, v kategorii polotmavá silná piva, v konkurenci 39 soutěžních vzorků.
Měsíc předtím získal pivovar další ocenění. „Soutěž České a moravské pivní koruny a Golden Bohemia se zabývá hodnocením pivovaru z komplexnějšího pohledu, do soutěže se přihlašují vzorky, které tvoří minimálně padesát procent výstavu. My jsme přihlásili tři vzorky. Všechna piva musela být výborná, aby se na hodnocení dosáhlo, nikoliv průměrná. Soutěže se zúčastnilo 146 pivovarů. Degustovalo se dva dny 200 druhů piv. Kyjovský pivovar uspěl společně s devatenácti dalšími pivovary v obou soutěžích. Takže jsme byli ohodnoceni v soutěži České a moravské pivní koruny, kde hodnotili čeští sládci, zástupci pivovarů, degustátorů i odborníků z Českého ústavu pivovarského a sladařského, a rovněž v soutěži Golden Bohemia, kde zasedli zkušení zahraniční znalci. Do této nadnárodní soutěže jsme přihlásili stejné vzorky a jejich kvalitu potvrdila i mezinárodní porota,“ přibližuje spokojený majitel.
U lázeňské vany je vždy pípa k osvěžení pivem.

Kyjovský pivovar kromě skvělého piva nabízí i další požitky. Je možné navštívit zdejší pivní lázně, zakoupit speciální kosmetiku na pivní bázi nebo absolvovat přednášku spojenou s prohlídkou pivovaru a ochutnávkou přímo z tanků. „Málokdo dnes tuší, že existují ve světě stovky pivních stylů a že svět pivní je daleko zajímavější a pestřejší než vinný svět. Takže zájemce seznamujeme i s touto problematikou, aby zjistili, že existuje i něco jiného než pivo plzeňského typu,“ uzavírá Machalínek.

















Žádné komentáře:

Okomentovat