pátek 14. ledna 2022

Sklo se dá recyklovat donekonečna

Sklárně Vetropack Moravia Glass se v roce 2021 podařilo významně navýšit podíl střepů při výrobě skla. Sklo se jako jediný materiál dá recyklovat donekonečna bez ztráty kvality. Použití vytříděného skla významně snižuje energetickou náročnost výroby a šetří tak životní prostředí.

Vedle sklářského závodu v Kyjově patří ke švýcarské společnosti Vetropack Holding sklárny v Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Chorvatsku, Slovensku, na Ukrajině a nově také v Moldavsku. Ve všech závodech skupiny Vetropack činil průměrný podíl odpadního skla v minulém roce 53%. „Dostupnost vysoce kvalitního odpadního skla je velkým problémem, v mnoha zemích je míra sběru nižší než například ve Švýcarsku nebo Rakousku. O to větší máme radost z toho, že jsme se množstvím střepů ve výrobě vloni přiblížili švýcarským kolegům, kteří třeba v roce 2020 dosáhli 82%,“ říká Miroslav Horký, vedoucí recyklingu a laboratoře Vetropack Moravia Glass.

Sklárna Vetropack Moravia Glass disponuje nejmodernější recyklační linkou, která zpracuje cca 110 000 tun střepů ročně. Od počátku roku 2021 rozšířila provoz na recyklační lince na tři směny. Možnosti má sklárna značné, ale nedostává se jí v současnosti dost střepů pro svou výrobu, které je nucena dovážet ze zahraničí. V současné době je u nás návratnost střepů 67%. Ve Švýcarsku je to dokonce přes 90%. Kvalitně upravené střepy představují úsporu základních surovin a zároveň umožňují zvýšení podílu střepů ve sklářském kmenu, což se příznivě projevuje na snížení spotřeby energií tavicích pecí a snížení emisí CO2. V ideálním případě se je nový skleněný obal vyrobený až z 98 procent ze střepů.

Kyjovská sklárna využívá bílé i barevné střepy. Z bílého skla tradičně vyrábí sklenice na konzervování, které dodává celé řadě zákazníků v Česku i Evropě. Další významnou položku představují lahve na víno a sortiment doplňují lahve na tvrdý alkohol a nealkoholické nápoje. Z barevného skla vyrábí převážně lahve na pivo a víno. 

Výrobní linka na obalové sklo. (Foto: web Kyjova)

Sklárna Vetropack Moravia Glass děkuje všem, kterým není lhostejné naše životní prostředí a použité sklo vytřídí do zeleného nebo bílého kontejneru.



Žádné komentáře:

Okomentovat