pátek 28. ledna 2022

Krajkářky vystavují v muzeu

Vánoční stromek zdobený krajkou.

O tom, že krajkou se dá vyjádřit všechno, se mohou přesvědčit návštěvníci kyjovského muzea. Do 27. února je zde k vidění výstava Rok v krajce, kde zkušené krajkářky Pavlína Lejsková a Jana Špačková předvádí své výrobky z paličkované krajky. Obě se této zálibě věnují už dvacet let.

Výstavní sál je pomyslně rozdělen na čtyři roční období. Jaro představují barevné paličkované kytičky a velikonoční vejce, léto nás volá modrou krajkou do mořských dálek a obdivovat můžeme i krásu paličkovaných slunečnic a rudých máků. Podzimní koutek zdobí nejrůznější druhy paličkovaných listů i slet malých čarodějnic v krajce. Vánoce se nám připomínají naparáděným stromečkem a krajkovými anděly. „Dále tam uvidíte brože, přívěsky, náušnice, náramky, aplikace na kabelkách i na šatech, dámské kloboučky – fascinátory,“ dodává Pavlína Lejsková s tím, že zajímavá je také kombinace krajky se dřevem, kamenem a dalšími materiály. Paličkování je pro ni ten největší odpočinek, zvláště v této covidové době, která řadě forem zábavy nepřeje a většina z nás zůstává delší dobu v pohodlí a bezpečí domova.

Na vernisáži zazněl houslový koncert Čtvero ročních dob od A. Vivaldiho a úvodní slovo si vzala historička Věra Colledani, pracovnice muzea, která má k ručním pracím silný osobní vztah. Návštěva byla početná a stále přicházejí lidé, aby na chvíli zapomněli na všední starosti dne a pokochali se jemnou krásou a bohatostí motivů paličkované krajky. 

Paličkované výrobky Pavlíny Lejskové a Jany Špačkové.

Žádné komentáře:

Okomentovat