pátek 14. ledna 2022

Na nemocnici v Kyjově Ježíšek nezapomněl...

Jak ukazují průzkumy veřejného mínění, vlivem pandemie covid-19 stoupla prestiž povolání zdravotníků, jejich práce se zviditelnila a mnoho lidí jim vděčnost a ocenění prokazuje nápaditými dárky a pozornostmi. To platí i pro kyjovskou nemocnici. Zvláště o vánočním čase zdravotníky čekalo nejedno příjemné překvapení.
Veronika Svobodová v Kafe La Vera.


V neděli 19. prosince ráno si personál urgentního příjmu mohl dopřát bohatou snídani, kterou připravila majitelka Kafe La Vera Veronika Svobodová. Jednalo se o pět sladkých a pět slaných talířů doplněných kapučínem. Právě na snídaně se majitelka kavárny v Moravské uličce v Kyjově specializuje. Otevřeno má už od půl deváté ráno. „Nabízíme klasická míchaná vejce, velkou anglickou snídani Kafe La Vera, zajímavá vejce Benedikt, která jinde v Kyjově nejsou k dostání, ovesnou kaši s oříšky, avokádový chléb, French toust...“ vyjmenovává dobroty a dodává, že sezónně menu obměňuje. Kavárna funguje už druhým rokem. Majitelka podniku vystudovala obor Ekonomii a management na vysoké škole, ale vždycky ráda vařila a kavárna je pro ni splněným snem. „Po otevření byla velká návštěvnost. Lidé byli zvědaví, co je tady nového. Ale další vlna koronaviru nám to pokazila. Zákazníci nás podporovali, kupovali kávu, sendviče a obložené croissanty s sebou. Kavárna i sortiment jsou zaměřeny také na maminky s dětmi a současná opatření jsou problém, protože hodně maminek, které třeba kojí, nejsou očkované, takže o tuto část klientely jsem přišla. Je to složité,“ dodává Veronika, která to ale rozhodně nemíní vzdát. A v souvislosti se snídaní pro zdravotníky zmiňuje Richarda Sedláře z firmy Dotace Sedlář, který akci zorganizoval a podpořil.

Pravidelnou dárkyní kyjovské nemocnici je paní Pavla Zálešáková z Dubňan. Tentokrát společně s panem Janem Zahrádkou věnovala zdravotníkům čerstvě praženou kávu z Pražírny Kyjov a připojila tento vzkaz: „Zdravotníkům jako projev vděku a úcty k jejich náročné práci posíláme 25 kg čerstvě napražené voňavé kávy na povzbuzení. Děkujeme! Držte se.“

Sváteční vánoční atmosféru v nemocnici mohli pracovníci vytvořit i díky státnímu podniku Lesy ČR, který daroval, stejně jako vloni, vánoční stromky. „Jeden, ve vestibulu dětského oddělení, krásně ozdobili naši malí pacienti s herními asistentkami. Druhý jsme postavili ven a pod něj rozsypali dobroty pro zvířátka, kterých v nemocničním parku žije spousta. Děkujeme podniku Lesy České republiky, na Vánoce jsme připraveni,“ objevil se radostný vzkaz na facebooku nemocnice. A pod ním poděkování také manželům Vašíčkovým z Dubňan, kteří dodali už druhý vánoční stromeček včetně výzdoby. „Ten první dělá parádu na rehabilitačním oddělení nemocnice Kyjov a další přibyl na přetíženém oddělení ARO,“ upřesnili zdravotníci.

Ozdobený stromeček přispěl ke sváteční náladě na oddělení. (Foto: facebook Nemocnice Kyjov)

„Ne všichni mají tu možnost v klidu a pohodě prožít vánoční svátky. Poslední náš letošní výrobek - vánoční stromek jsme se rozhodli věnovat těm, kteří to nyní nemají jednoduché. Těm, kteří v Nemocnici Kyjov na oddělení ARO pečují o ty nejtěžší případy pacientů s onemocněním Covid," píše dárce na své facebookové stránce Miroslav Vašíček, dárky, dekorace, restaurace. Další milý vzkaz doplněný o sladkosti a pochutiny do kyjovské nemocnice poslal generální ředitel Generali Česká pojišťovna Roman Juráš.

Hudební skupina LORD ze Strážnicka se rozhodla využít pandemickou situaci způsobenou koronavirem. Protože došlo k utlumení veškeré umělecké činnosti v naší zemi, měli dost času dát dohromady jedenáct skladeb na své debutové album Važ si přátel. Výtěžek z prodeje CD ve výši 30 tisíc korun se kapela rozhodla věnovat dětskému oddělení kyjovské Nemocnice.

Není to vyčerpávající výčet, milých pozorností a darů se nemocnici dostává opravdu v hojné míře, a to zaslouženě. Na závěr zmíníme ještě alespoň sbírku „Daruj hračku, daruj radost“ v prodejnách hraček Wiky. Zákazníkům zde nabízeli v předvánočním čase možnost k zakoupenému zboží přikoupit něco navíc pro děti v dětských domovech, kojeneckých ústavech a v nemocnicích. Díky štědrosti nakupujících se v připravených boxech objevila spousta dárků, z nichž se část dostala i na dětské oddělení Nemocnice Kyjov. Malí pacienti tak mohli mít radost z krásného Ježíška, který jim pomohl aspoň na chvíli zapomenout, že vánoční čas netráví doma v kruhu svých nejbližších.




Žádné komentáře:

Okomentovat