pátek 28. ledna 2022

Obec Hovorany vydala knihu věnovanou V. A. Kovaničovi

Obec Hovorany vydala na podzim minulého roku reprezentativní knihu věnovanou akademickému sochaři a medailérovi Václavu Adolfu Kovaničovi. Umělec se do Hovoran, odkud pocházela jeho rodina, celý život vracel, i když od roku 1978 si nahlásil trvalé bydliště v Kyjově. V Hovoranech měl svůj ateliér. Autorka knihy Irena Ivičičová (nar. 1954) žije v Kyjově už 62 let, ale s obcí Hovorany ji pojí živé vzpomínky na její mládí a také na předky, kteří odsud pocházejí. V. A. Kovaniče měla čest znát osobně.

Její záliba v genealogii – vytváření rodokmenů, sbírání starých pohlednic Hovoran a pátrání v archivech ji přivedly k dokumentování regionální historie. V roce 2012 vyšla publikace Vzpomínání na Hovorany a o tři roky později knížka Hovorany v protektorátu Čechy a Morava, které si autorka obzvlášť cení. Mapuje zde osudy padlých německých a sovětských vojáků, kteří byli pohřbeni na hřbitově v Hovoranech. „Měla jsem štěstí na ochotné hodné lidi, kteří moje bádání nasměrovali na správnou cestu,“ podtrhuje Ivičičová. Podařilo se jí tak získat informace z archivu v Německu i od ruského ambasadora. Zachycuje také osudy obětí 2. světové války v Hovoranech a připomíná i životní příběhy členů odboje. „Ti lidé si to zaslouží,“ podotýká. Zdůrazňuje, že knihy rozhodně nevznikly jenom její zásluhou. Vyzdvihuje přínos starosty Hovoran Josefa Grmolce a celého vedení obce, díky jejichž podpoře mohou knihy vycházet, a to v reprezentativním provedení, v pevných deskách a na kvalitním křídovém papíře. 
 
Obec Hovorany vydává knihy o historii obce od roku 2012. Autorkou je Irena Ivičičová.

V roce 2019 se hovoranským patriotům dostaly do rukou Proměny obce Hovorany 1890-2018. Zde autorka využila i fotografie a dokumenty z velkého rodinného archivu. Všechny její publikace jsou bohaté na obrazový materiál a po jménech „tetiček a strýčků“ zvěčněných na dobových fotografiích musela často pátrat. Velkou pomocí pro ni byli v tomto směru členové muzejního spolku v Hovoranech a také matrikářka Dagmar Vodičková. Irena Ivičičová je vděčná i za dlouhodobou spolupráci s grafičkou Zdeňkou Prachmanovou a učitelkou českého jazyka a zároveň kronikářkou obce Miroslavou Fialovou, která provádí korektury textu. 
 
Publikace obsahují bohatý obrazový materiál.

Materiál k poslední publikaci Akademický sochař a medailér Václav Adolf Kovanič sbírala autorka průběžně, na knize pak pracovala intenzivně asi dva roky. Publikace formátu A4 má 220 stran. Úvodní kapitolu tvoří rodokmen rodiny Kovaničovy, obsahem dalších statí je chronologicky členěný Život a dílo umělce. Kovanič vytvořil desítky a desítky medailí, bust, reliéfů, plastik i kreseb. Například prostory kyjovské radnice zdobí busta T. G. Masaryka, která vznikla pod jeho rukama, a také pamětní deska prvnímu řediteli gymnázia v Kyjově Josefu Klvaňovi, umístěná na budově gymnázia, je jeho dílem. Kovanič je rovněž autorem pamětní desky genetika Boumila Sekly na rodném domku v Bohuslavicích a pamětní desky armádnímu generálu J. S. Ingrovi v jeho rodném Vlkoši. Závěrečné kapitoly publikace patří vzpomínkám Hovoraňáků na umělce a člověka Kovaniče, který zemřel 28. března 1999, v nedožitých 88 letech.
Plastika V. A. Kovaniče.

„Nevím proč mě to baví, ale velmi se těším na ty chvíle, kdy mohu v klidu bádat v archivech na internetu a psát dokumentační texty. V archivech, zvláště těch kamenných, je spousta zajímavých informací, ale pokud je někdo nevytáhne a nezveřejní, zůstanou tam ležet zapomenuty,“ upozorňuje badatelka a dodává, že význam těchto dokumentů je důležitý i pro budoucí generace. Záměrně podává informace srozumitelným a čtivým způsobem, aby byly přístupné každému, široké čtenářské obci, a nejenom odborné veřejnosti.

Kniha Václav Adolf Kovanič je k dostání na Obecním úřadě v Hovoranech nebo v informačním centru města Kyjova.







Žádné komentáře:

Okomentovat