sobota 12. února 2022

Cestovatel Jirka Kolbaba vyprávěl o Norsku

Zaplněný divadelní sál kulturního domu přivítal známého cestovatele a fotografa Jirku Kolbabu, který v Kyjově nebyl poprvé. Jeho diashow byla tentokrát zaměřena na Norsko, severský stát Skandinávského poloostrova, kde „lidé respektují pravidla, ano znamená ano a ne zase ne a na ulicích je většinou velmi čisto.“ Respekt zde mají lidé nejenom k institucím a politikům, ale také k trollům, protože tito zlomyslní tvorové obývají severské končiny od nepaměti.

Norsko je rozlohou několikrát větší než Česká republika, ale žije zde jenom asi pět milionů lidí. Obyvatelé si váží přírody a nepřipadá v úvahu, že byste někde narazili na černou skládku, jak se to stává u nás. „Norsko jsem projel a prošel křížem krážem několikrát, ale nikdy jsem nic takového neviděl,“ zdůraznil Kolbaba. Na své si tam přijdou milovníci ryb a čerstvých mořských plodů, které patří do tradičního jídelníčků Norů. Na farmách vám nabídnou domácí sýry a další pochutiny. Servis pro turisty je na vysoké úrovni a neustále přibývají nově vybudované vyhlídky se zajímavým moderním designem. Příroda s četnými ledovcovými jezery je zde na naše poměry trochu drsná, ale krásná, takže je co objevovat a obdivovat. Zajímavostí je, že vlivem oteplování klimatu se lidé stále častěji v teplých měsících roku v jezerech koupou, což se dříve nestávalo. Cesty pro běžecké lyžaře bývají osvětlené, takže i celé rodiny toho využívají k nočnímu sportování. Cestovatel zmínil i vysoký počet mladých Čechů a Slováků ve službách, hlavně v hotelech a dalších ubytovacích a stravovacích zařízeních, kteří tu pracují a často mohou pomoci překonat obavy z jazykové bariéry. Konečně hodně lidí na jeho besedy přichází právě proto, aby získali inspiraci ke svému vlastnímu cestování. 

Více jak dvě hodiny hovořil o promítaných fotografiích ze svých cest po Norsku Jiří Kolbaba.

V nejsevernějších oblastech Norska se lidé mohou potkat i s polárními medvědy. Než se vydají do těchto končin, dostanou důkladné poučení a také zbraň, kterou však mají použít jenom v nejzazším případě. Bohužel právě Češi zde mají nechvalnou pověst a drží prvenství v počtu zabití těchto krásných a majestátních zvířat. „Na vině je neopatrnost, podcenění situace,“ dodává rozmrzele cestovatel a ochránce přírody Kolbaba. 

Norsko je bohatá země a v roce 2017 se umístilo na prvním místě i ve Zprávě o světovém štěstí OSN. Podle zjištění časopisu The Economist má Norsko nejkvalitnější demokracii na světě. Je zde také jedna z nejnižších úrovní kriminality na světě.






Žádné komentáře:

Okomentovat