pátek 25. února 2022

Chráněné dílny Impala se připravují na Velikonoce

 Kyjov – V Kyjově fungují už dva roky, přesto se o nich moc neví. Ve třetím patře  budovy bývalé střední zdravotnické školy sídlí chráněné dílny Impala, kde pracuje 50 lidí v produktivním věku, kteří pobírají invalidní důchod. Jsou rozděleni na čtyři skupiny, denně přijde do dílen 20 až 25 lidí.


Práce je zde různorodá, od balení svíček a výroby dekorací až po zapékání oblíbených lázeňských oplatků nebo pečení a zdobení perníčků. Pletou zde také výrobky z oblíbeného pedigu nebo papírových ruliček. V době první vlny koronaviru stáčeli desinfekci, prali a žehlili roušky.

„Zaměstnanci si tu jednak přivydělají, ale asi ještě důležitější je, že přijdou mezi lidi a naváží nové kontakty. Opravdu vidíme, že jim to prospívá. Mnozí byli zvyklí trávit většinu času doma. Přišli, seděli, nic neříkali, ale to se brzy změnilo. Jejich nálada se zlepšila, socializovali se. Na rozdíl od mnohých se do práce těší,“ uvedla jedna ze čtyř asistentek Ludmila Vávrová. „Lépe mi uběhne čas, našel jsem si tu přátele a práce je zajímavá,“ potvrzuje dvaatřicetiletý Jan Otřel ze Ždánic, zaměstnanec dílny.

Výrobky chráněné dílny se prodávají jednak přímo na místě, také na farmářských trzích, balené svíčky putují i do kamenných obchodů. „Hlavně před Vánoci sem našlo cestu hodně zákazníků a prodávali jsme i na předvánočních trzích. Hodně nás podporují příbuzní našich zaměstnanců,“ dodává Vávrová s tím, že se blíží Velikonoce a v chráněných dílnách mají i na toto téma co nabídnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat