pátek 25. února 2022

Pomáhající organizace mají co nabídnout

Jan Otřel z centra Fénix u svého obrazu.
Kyjov – Třináct organizací, jde o poskytovatele sociálních a návazných služeb, se představuje veřejnosti v kyjovské Radniční galerii. Návštěvníci zde mají k dispozici informační materiály s kontakty na jednotlivé organizace, které mohou využít, pokud se dostanou do tíživé životní situace. Jednotlivé služby se specializují na klienty se zdravotním tělesným nebo mentálním handicapem, rodiny s dětmi, seniory, pečující, lidi s duševním onemocněním nebo drogově závislé. Součástí pomoci těmto lidem bývá často pracovní terapie a právě výsledky z těchto dílen si příchozí mohou na výstavě prohlédnout i zakoupit.

Například klientky ze sdružení Krok zaměřené na pomoc drogově závislým ušily barevné polštářky, praktické textilní tašky i kuchyňské zástěry se zajímavými vzory. Obrazy svých uživatelů i křížkové výšivky vystavuje Sociálně-psychiatrické centrum – Fénix, které podporuje lidi s duševním onemocněním. „Obrazy vznikly technikou akrylových i akvarelových barev nanášených na papír nebo plátno. Většina těch prací je dělaná v rámci skupinových aktivit zaměřených na rozvoj kreativity, jemné motoriky, vnímání a aktivního trávení času,“ přiblížila Magdalena Kuzníková, pracovnice v sociálních službách centra Fénix. „Často se lidé ptají na cenu, zdá se jim vysoká. Ta cena je ale stanovena tak, abychom si vážili své práce, energie, které do toho dáváme. A kdo nás chce podpořit, tak touto formou nás může skutečně podpořit. Takže nejde o to prodat věci za každou cenu, ale nabídnout možnost charitativní cestou podpořit náš projekt,“ dodává Kuzníková.

Organizace Krok se prezentovala svými textilními výrobky.

Podobné zaměření má Sociálně-terapeutická dílna Kotva ve Strážnici, která cílí na lidi s chronickým duševním onemocněním produktivního věku. Jednou z uživatelek služby je i paní Milada Sakmarová. „Docházka do Kotvy mi přinesla to, že jsem samostatnější, nebojím se už lidí, mám hodně kamarádů, dává mi to sílu a pozitivní energii,“ odpověděla na otázku v bulletinu Kotvy. Klienti se zde zabývají výrobou keramiky, tkaním na tkalcovském stavu, batikou, pletením a také fotografováním nebo nácvikem vaření či úklidu. Oblíbená je i relaxace při hudbě, trénink paměti a různé společenské hry. Denně sem přichází až 15 osob ve věku mezi 18 a 64 lety. Služba je poskytována bezplatně a je financována převážně z Evropských sociálních fondů.

Pokud chcete zakoupením výrobků také vy podpořit chod a rozvoj těchto zařízení, můžete tak učinit do 28. února.


Žádné komentáře:

Okomentovat