sobota 25. července 2020

Příměstský tábor v Kyjově pořádají skauti

Kyjov – Naučit se nové pohybové nebo deskové hry, vytvořit něco pěkného vlastního rukama nebo si po jídle samostatně umýt použitý talíř, to vše mohou zažít děti na příměstském skautském táboře v Kyjově. Jsou to nejenom Kyjováci, rodiče své ratolesti přivážejí ze širokého okolí, například ze Ždánic. Některé z nich jsou již od předškolního věku členy skautu.

Skautské středisko Kyjov o letošních letních prázdninách pořádá celkem čtyři turnusy příměstských táborů pro děti pracujících rodičů za finanční podpory Evropské unie. Druhý turnus bude ve Svatobořicích-Mistříně a čtvrtý v Kostelci. Rodiče tak mohou docházet do práce a pro jejich děti je v době od 8 do 16 hodin zajištěn program. „Máme tu 25 dětí ve věku 5 až 11 let, nejvíce dětí je pětiletých a sedmiletých,“ říká vedoucí prvního turnusu dvaadvacetiletá Dorota Justová. Skautka, která je zástupkyní vedoucí skautského oddílu v Kostelci. Do mládežnické organizace vstoupila v patnácti letech pod vlivem svých nových přátel na gymnáziu a činnost ve skautu ji baví a naplňuje. Studuje Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a jako vedoucí absolvovala již řadu nejenom skautských táborů.
Skautka Klárka, přezdívaná Puntík, je ze Ždánic.
Děti mají zázemí ve skautské klubovně u letního kina, zde svačí, obědvají a tráví dobu poledního klidu, většinou při deskových hrách. V blízkém parku na čerstvém vzduchu pak rozvíjí svoje pohybové dovednosti ve sportovních táborových hrách. „Dnes dopoledne jsme zvládli dvě hry. Jedna byla vybíjená s papírovými koulemi ve dvou družstvech, děti do toho byly zapálené, hodně je to bavilo. Druhá hra byla honička Dus, dus. Děti si vylosovaly lístečky se zvuky zvířat. Každé dítě pak vydávalo příslušné zvuky. Například moucha bzz bzz nemůže honit nikoho, ale ptáčci píp píp honí mouchu. Když ji chytnou, odevzdá svůj papírek. Největší zvíře mamut vydává zvuky dus, dus, jak se pod ním otřásá zem, a jenom ten může honit lvy. A právě podle mamuta je hra pojmenovaná,“ vysvětluje pravidla originální honičky budoucí učitelka.
V plánu máme i hodně rukodělek, dnes si děti namalují speciálními fixy talířky, které pak vypálíme a určitě jim z nich bude chutnat. Také si například vyrobí z paracordové šňůrky přívěsky na klíče. Je to pevná padáková šňůra, která je v poslední době populární, vyrábí se z ní ozdoby, boty a podobně. Například náramek se dá vytvořit z pěti metrů šňůry, kterou máte tak v případě potřeby při ruce, stačí náramek rozplést,“ upozorňuje skautka.

Příměstský tábor nabízí ochutnávku ze skautského programu. „První den jsme si stanovili pravidla, jak se k sobě budeme navzájem chovat, dnes už se děti lépe znají navzájem, je to víc v pohodě,“ komentuje Justová. A co nového se zde malí táborníci například naučili? „Většina dětí říkala, že je to poprvé, co si po sobě myjí talíř po obědě. Buď je to doma nenechají dělat, protože jsou na to ještě malé, nebo mají myčky,“ zakončila s úsměvem Justová.





1 komentář:

  1. To je super. V dnešní době je obzvlášť důležité dostat děti ven od počítačů a jiných obrazovek a ukázat jim, že hrát si a zabavit se, se dá i jinak. Já sama děti ještě nemám, ale mám mladší desetiletou sestru, která se naštěstí "počítačovým" dětem docela vymyká. Jediné co má ráda a při čem tráví na počítači čas, je, že si zahraje nějaké online hry pro dívky https://www.hrajzdarma.cz/online-hry/pro-divky. Myslím, že v přiměřené míře to není na škodu.

    OdpovědětVymazat