sobota 25. července 2020

Parkourový tábor děti baví

Kyjov – Koná se v Kyjově, ale většina dětí sem přijíždí z okolních obcí, z Vracova, Vacenovic, Šardic a dalších. Příměstský parkourový tábor v Kyjově pořádá Pohybová akademie už třetím rokem. Další turnus bude v srpnu.

Matyáš skáče „backflip“. (Foto: Stefan Chrenko)
„Kapacita červencového tábora byla zcela naplněná, máme tady 41 dětí ve věku 7 až 14 let,“ říká vedoucí Pohybové akademie Kyjov Stefan Chrenko. O děti se stará celkem šest trenérů, jeden z nich přijel z parkourového oddílu z Prahy. Na táboře převládají chlapci, ale účastní se i čtyři děvčata. „Zhruba ve stejném poměru máme holky i v kroužku parkouru při akademii. Jsou ukázněnější než kluci, takže se rychleji učí. Kluci je předčí rychlostí a silou,“ podotýká Chrenko.
Parkour je poměrně nová sportovní disciplína, která se k nám dostala z Francie. Zaměřuje se na trénink účinných pohybů a rozvoj těla a mysli, aby se člověk ve všech situacích, i těch kritických, uměl pohybovat klidně a sebejistě. Jde o efektivní a elegantní překonávání překážek. „Rodiče tento sport většinou neznají, takže děti se pro něj rozhodují samy. Tím jsou lépe motivované a víc je to baví, než když syna například do fotbalu přihlásí tatínek,“ upozorňuje trenér Stefan. Protože tábor je určen i pro naprosté začátečníky, na začátku týdne věnovali jedno dopoledne seznámení s parkourem, učili se základní techniky, pádovou techniku, tři nejzákladnější přeskoky a parkourové skoky.

Děti se scházejí v osm hodin ráno na stadionu a den začínají rozcvičkou, která trvá asi hodinu. Po ní je snídaně. V deset hodin následuje dopolední blok. Táborníci si mohou vybrat ze čtyř workshopů, každý z nich vede jeden trenér. Kdo získal dříve žeton za splnění úkolu, má přednost při výběru činnosti. „Děti si tak vyzkoušely honbu za pokladem s mapou po městě, akrobacii, parkurové workshopy, kdy skáčou na různých místech, ať už na novém parkourovém hřišti na stadionu, ve skateparku v Nětčicích nebo biketrialu v Polámaných. Nabídli jsem jim i Nindža nebo vikingský workshop, ve kterých se pohybové aktivity snažíme vsunout do atraktivní tématiky. Po obědě přicházejí na řadu klidové činnosti, sledování filmů, videí s parkurovou tématikou, kreslení nebo soutěž o nejlepší parkourovou fotku z mobilního telefonu. Ke svačině dostávají děti výživné ovocné smoothie,“ popisuje hlavní trenér tábora, „a pak následuje odpolední blok činností“.

Děti cvičí rovnováhu – balanc na tyči.
Ve středu táborníci navštívili Sokolíček, kde jsou venku trampolíny, velký vzduchový polštář, a odpoledne jeli plavat na biotop do Bohuslavic. „Ve čtvrtek jsme měli týmovou aktivitu „Yes Man“, kdy na všechna zadání musí děcka říkat „ano“. Šestičlenný tým s vedoucím plní asi čtyřicet nejrůznějších úkolů - jsou to pohybové úkoly, kreativní - skládání básničky, sociální - oslovení neznámých lidí třeba s otázkou, zda ví, co je to parkour a případně jim věc vysvětli. Tým se pohybuje na stadionu, v parku, na náměstí. Tohle děcka strašně baví… Je to pro ně příležitost dělat parkour beztrestně na veřejnosti. Například dostanou úkol udělat na náměstí hvězdu. Je to pro ně zážitek. Nejedeme na výkon, důležité je, aby to děti chytlo. Aby měly radost ze hry, z činnosti a dobře využitého času,“ připomíná Stefan Chrenko. Program trvá do pěti hodin odpoledne. Příměstský parkourový tábor zakončili v pátek společnou „grilovačkou“ s rodiči.


V době koronavirové krize vedoucí Pohybové akademie oprášil starou známou hru na šipky - inspiroval se u své babičky. Soutěží chtěl motivovat rodiče malých dětí Pohybové školičky ke společným aktivitám. Instrukce rodiče nacházeli na sociálních sítích a po splnění deseti úkolů získali poklad ve formě „kešky“.
¨



Žádné komentáře:

Okomentovat