sobota 18. dubna 2020

Alej života je krásný projekt, shodují se rodiče

Kyjov - Postavit dům, zplodit syna a zasadit strom, to byly tradiční požadavky na správného muže. Možná i proto má projekt města Kyjova Alej života takový úspěch a ohlas. První stromy věnované svým potomkům zájemci vysadili podél cyklostezky z Kyjova-Nětčic do Bohuslavic už v roce 2016. Výsadba pokračovala i v následujících letech. Dnes alej čítá bezmála stovku stromů.

Alej života při cyklostezce z Kyjova do Bohuslavic čítá bezmála stovku stromů.
Mladé javory, duby, buky a habry jsou označeny cedulkami, na které rodiče napsali jméno svého novorozeného potomka a někdy připojili i poselství. Až se naučí číst Lilien, narozená v roce 2018, přečte si slova Seneci: „Pokud žiješ v souladu s přírodou, nikdy nebudeš chudý. Pokud žiješ podle mínění lidí, nikdy nebudeš bohatý.“ Do projektu se zapojili i někteří prarodiče. „Nezapomeň, tady jsou tvé kořeny. Babička a děda,“ vzkazují svému vnukovi.
Poplatek za sazenici stromu činí 500 korun, to je zhruba polovina skutečných nákladů na pořízení a následnou údržbu stromu, druhou polovinu hradí město. Výjimkou byl loňský rok, kdy na výsadbu poskytla grant společnost Škoda Auto. Ta od roku 2007 za každé auto prodané v České republice vysazuje jeden strom. Do konce roku 2019 tak vysadila v různých lokalitách více než 900 tisíc stromů.
 Při sázení pomáhali rodičům pracovníci technických služeb, kteří se starají také o pravidelnou zálivku stromků. Obnovují i případně chybějící plastové cedulky se jmény dětí, jejich text se archivuje. Pokud se náhodou stane, že stromek uhyne, nahradí ho novým. „Za celou dobu to byly jenom asi tři případy,“ uvedl Vladimír Šimeček z Technických služeb Kyjov.
„Strom je dárek na celý život,“ shodnou se rodiče a alej se stává cílem rodinných vycházek. V roce 2018 vyrostl u cyklostezky dřevěný altánek s příjemným posezením.
„S výsadbou počítáme i letos,“ potvrdil tiskový mluvčí města Kyjova Filip Zdražil. „Uskutečnit by se měla opět na přelomu října a listopadu v téže lokalitě, u cyklostezky ještě zbývají využitelné pozemky směrem na Bohuslavice. Stejně jako každý rok by se jednalo o výsadbu 20 až 25 stromů. Zájem rodičů zatím neopadá a každý rok mírně převyšuje nabídku.“ Zasazení stromu je symbolické gesto a přitom velmi konkrétní počin, způsob, jak udělat něco dobrého pro budoucnost svých dětí a přírody, kterou svým potomkům jednou zanecháme jako dědictví.





Žádné komentáře:

Okomentovat