úterý 3. září 2019

Rozbili stany a šli se bavit

Kyjov - Letošní jubilejní dvacátý Slovácký rok zaznamenal rekordní počet účinkujících i návštěvníků.  Folklorní festival navštívilo více než 30 tisíc lidí. Ubytovací zařízení v Kyjově a okolí byla beznadějně zaplněna. Pro ty, kteří byli ochotni se přechodně zříci běžného komfortu a dali přednost romantice teplých letních nocí pod širým nebem, tu ale šance byla. 

Novinkou letošních národopisných slavností bylo zřízení stanového městečka ve sportovním areálu Boršova, okrajové části Kyjova. Oplocený areál měl kapacitu asi 700 stanů. Ubytovaní mohli využít mobilní toalety a mycí boxy, připojení k elektrické síti, úschovny zavazadel i nabízené občerstvení.
Se stanem sem přijeli například manželé Duroňovi z Ostravy, kteří si zvolili tento typ ubytování i na letošních Strážnických slavnostech. Do Kyjova zavítali poprvé. „Nejbližší volná místa byla v penzionu až v Hodoníně. Chceme se účastnit večerního programu, takže jsme rádi, že jsme se mohli ubytovat v tomto stanovém městečku, je to tu fantastické,“ rozhlíží se spokojeně po zeleném okolí s nedalekou říčkou Kyjovkou Alena Duroňová. „Děvčata jsou moc šikovná,“ dodala na adresu brigádnic zajišťujících servis kempu. Problém měla ale s rezervací, která už v sobotu ráno na webových stránkách slovackyrok.cz nefungovala. „Příbuzná mi řekla, že stanové městečko je plné, naštěstí jsem se nenechala odradit,“ usmívá se žena a dodává, že do budoucna by to chtělo vylepšit rezervační systém, jinak se jedná o skvělý nápad. 

Ve stanovém městečku o víkendu stálo 36 stanů, nabídka ubytování tedy zdaleka převyšovala poptávku. Se stany nepřijeli jenom mladí lidé, ale „azyl“ zde hledali i lidé středního a důchodového věku, a to z celé republiky. Do Kyjova přicestovali nejčastěji vlakem nebo vlastním autem.

Slovácký rok navštívilo letos více než 30 tisíc lidí.


Žádné komentáře:

Okomentovat