úterý 3. září 2019

Malíř Vladimír Vašíček by se dožil sta let

Výstava ke 100. výročí narození Vladimíra Vašíčka se konala ve druhé polovině srpna v kyjovské Radniční galerii. Kromě obrazů z různých tvůrčích období Vašíčkova života expozice nabídla i filmový dokument o díle umělce. 


Vladimír Vašíček se narodil 29. září 1919 v Mistříně u Kyjova. Po většinu svého života žil a tvořil v sousedních Svatobořicích, později připojené obce. Umělec pocházel z malorolnické rodiny. Nejprve se vyučil v dekoratérské dílně Antonína Sychry v Kyjově, prvně se zde setkává s chrámovou malbou. Seznamuje se tu také se známým secesním malířem Jano Köhlerem. Po vyučení asi rok pracoval v reklamní a dekoratérské dílně ve Zlíně. V letech 1940 až 1944 absolvoval Školu umění, založenou firmou Baťa. Po válce studoval pražskou Akademii, nejdříve v ateliéru Vratislava Nechleby, později u Jána Želibského. Zde navázal řadu celoživotních přátelství, mj. i s Miroslavem Tichým. V roce 1947 se Vašíček oženil s Boženou Žďárskou. Studia malíř úspěšně ukončil roku 1949. Pod vlivem politických změn se rozhodl trvale usadit ve Svatobořicích. 

Následují první kolektivní i samostatné výstavy. Kolem roku 1960 vytváří malíř své první abstraktní obrazy. Sem se datuje i počátek celoživotní spolupráce s hodonínskou galerií. V následující životní etapě absolvuje několik důležitých studijních cest do zahraničí. S nástupem tzv. normalizace je nucen stáhnout se do ústraní, ale svatobořický ateliér zůstává i v těchto letech ostrovem svobody projevu jak slovního, tak výtvarného. 
 

V roce 1995 Vladimír Vašíček obdržel Cenu Masarykovy akademie umění, v roce 1996 Cenu Františka Kupky a v roce 2002 byl jmenován čestným občanem Kyjova.
Umělec umírá náhle 29. srpna 2003, v nedožitých 84 letech, po více jak šedesáti plodných tvůrčích letech u malířského stojanu, u kterého stál skutečně do posledního dne.








Žádné komentáře:

Okomentovat