neděle 8. září 2019

Radek Severa vydal svou první fotoknihu. Je to srdcovka

Knížka plná citu a poezie, tak by se dala charakterizovat fotokniha Moravské Slovácko – imprese a verše. Autor fotografií Radek Severa v ní představuje snímky zvlněné krajiny Kyjovska, v okolí Šardic, Svatobořic-Mistřína, Stavěšic, Strážovic, Karlína nebo Žeravic, pro kterou se v posledních letech zvláště mezi fotografy vžil název „Moravské Toskánsko“. Severa se však zřekl této „obchodní značky“ ve prospěch tradičního označení Moravské Slovácko, které je jeho srdci bližší. Že je pro něj fotografování rodného kraje srdeční záležitostí, o tom žádný, kdo si jeho knihu prohlédne, nebude pochybovat. 
 
Radek Severa pochází z Mistřína, s rodinou žije nyní v Hodoníně. Vztah k přírodě zdědil po svém otci, nimrodovi, cit pro kompozici a krásu zase po své mamince, která i v pokročilém věku stále s chutí opečovává svou květinovou zahrádku. Severa pracuje jako vedoucí Střediska testování sond u Moravských naftových dolů a toto industriální prostředí ho inspirovalo k dokumentární fotografii. Příroda je mu však bližší a fotí ji po celý rok. Severovy snímky jižní Moravy se díky sociálním sítím staly celosvětově známé a renomovaný cestovatelský magazín Condé Nast Traveller zařadil krajinu v okolí Kyjova na seznam padesáti nejkrásnějších míst na světě. Oblast pak začali vyhledávat fotografové a turisté nejen ze sousedních zemí, ale i ze vzdálených koutů světa, z Činy, Japonska nebo Jižní Koreje. Někteří navštěvovali fotografické workshopy, které Severa pořádá.

Objevnou poetiku fotografických snímků v knize umocňují romantické názvy fotografií a působivé verše básnířky Ivety Gajdy-Raponi, která má moravské kořeny, ale již třicet let žije v Německu. „Moravské Slovácko a Podluží bylo, je a navždy zůstane rodným krajem a krajem mého srdce,“ vyznává se. Autoři na knize pracovali asi půl roku. Poznali se díky sociálním sítím. Ivetu Severovy fotografie zaujaly a inspirovaly k veršům. Radek Severa ji pak přizval ke spolupráci na knize.

V publikaci je na křídovém papíře 173 fotografií. Úvodní snímek patří fotografově oblíbené osamělé třešni, která navzdory své sešlosti každým rokem znovu ožívá. A setkáme se s ní v knize ještě několikrát. Nemůže chybět ani pohled na kapličku sv. Barbory stojící mezi skupinkou stromů uprostřed polí nebo rudé vlčí máky v obilí. Barevnost snímků focených za ranního světla nebo podvečer je někdy tak výrazná a překvapivá, že se divák neubrání otázce, zda fotky nejsou počítačově upravené. K tomu Severa říká: „Většinou upravuji jas a kontrast, kontrastem se odstraní opar, a tím jsou pak barvy sytější. Pokud jsou barvy naopak moc výrazné, tak na sytosti uberu. Všechny okouzlující snímky krajiny jsou fotografy upravovány v PC,“ přiznává s úsměvem Severa. 
 
Radek Severa se fotografování věnuje už více jak třicet let a získal řadu ocenění. Jeho první zahraniční výstava byla v sídle Evropského parlamentu ve Štrasburku, následoval Brusel, několik měst v Chorvatsku a Ukrajině. V současné době se jedná o výstavě v Itálii, právě v Toskánsku, kterému se silně zvlněná krajina, zabírající několik desítek kilometrů čtverečních západně a jihozápadně od Kyjova, podobá. Vzhled krajiny ale není „čistě přírodní“, na jejím rázu se podepsala i důlní činnost. V jejím důsledku přibyly k  původním terénním vlnám po propadech půdy další.
Kniha Moravské Slovácku – imprese a verše je první fotoknihou Radka Severy. Má 180 stran a vyšla v nákladu 1000 kusů. K dostání za cenu 480 korun je například v informačním centru v Kyjově. Najdete ji i na pultech knihkupectví v Kyjově nebo v Hodoníně. 
 
Velkoformátové fotoobrazy krajiny Moravského Slovácka ozdobily i výlohy některých obchodů na kyjovském náměstí u příležitosti Slováckého roku. Severovy snímky byly promítány na letním kině ve vysoce ceněném pořadu KYJOVské poCITY a návštěvníci se také mohli vyfotit u jeho billboardu u fary s oblíbeným motivem kapličky Barborky.


3x foto: Radek Severa










Žádné komentáře:

Okomentovat