pondělí 20. května 2019

Spisovatelka Jarmila Bednaříková besedovala se seniory

Kyjov - Každé první pondělí v měsíci přicházejí pracovnice městské knihovny s nabídkou publikací pro obyvatele Centra sociálních služeb v Kyjově. Výpůjčka knih bývá spojena se zajímavou besedou v prostorách zdejší jídelny. Tentokrát přijala pozvání historička a spisovatelka Jarmila Bednaříková.

 Doc. PhDr. Jarmila Bednaříková, CSc.

„Za autora mají mluvit jeho knížky, jeho práce,“ řekla Bednaříková poté, co byla představena publiku, a předčítala ze své tvorby. Spisovatelka má na svém kontě vícero populárně naučných knih především z epochy pozdní antiky a raného středověku, období, jemuž věnovala i jeden historický román. Je také autorkou dvou učebnic dějin starověku pro střední školy. Jedním z jejích stěžejních badatelských témat je stěhování národů, jež v Evropě vyvrcholilo ve 4. a 5. století. Bednaříková působí jako docentka Ústavu klasických studií Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. 




Kromě dějin má velmi ráda přírodu, a to se rovněž odráží v její literární tvorbě. Na besedě četla za své knihy Pohádky Chřibů, které napsala v roce 2008 nejenom pro děti. Hlavní postavou knihy je pětiletá holčička, za kterou přichází kouzelný pejsek, jenž umí mluvit lidskou řečí. „Zažívají spolu různá dobrodružství, holčička dospívá, je to vlastně o poznávání dobra a zla,“ přibližuje autorka. I když se jedná o fantazii, spisovatelka se inspirovala vzpomínkami na své dětství, kdy měli psa a s rodiči jezdila na chatu poblíž Vřesovic. Tam, uprostřed přírody, ostatně tráví hodně času dosud. 

Pravidelná výpůjčka knih v Centru sociálních služeb Kyjov.
Na besedě zazněly také fejetony a úvahy, které Jarmila Bednaříková publikuje v národopisném časopisu Malovaný kraj, kde působí jako členka redakční rady. „S přicházejícím stářím se náš prostor zmenšuje, ale jde o to nalézat v něm ty pravé poklady,“ nabádá spisovatelka, která na cestách po Evropě objevila řadu nádherných míst, přesto by svůj domov neměnila. 

Historička nedávno účinkovala při natáčení pořadu české televize České tajemno, které se snaží odkrývat mysteria minulosti, přijala i pozvání na besedu s kontroverzním tématem migrací ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. „Jela jsem tam s obavami, ale pak za mnou přišla stará paní, která přežila holocaust, a připomněla mi, jak důležité je se vůči nezdravým a nenávistným tendencím ve společnosti vymezit a nemlčet… protože ona na vlastní kůži zažila, k čemu může vést opak,“ uvedla spisovatelka.

Jarmila Bednaříková se narodila v roce 1952 Kyjově, tady absolvovala gymnázium a zůstala svému rodnému městu věrná, žije zde dosud. Je držitelkou Ceny města Kyjova.


Na literární besedu přišlo asi dvacet posluchačů.






Žádné komentáře:

Okomentovat