sobota 4. května 2019

Kyjovsko z nebe ukazuje region tak, jak ho neznáte

Kyjov - Unikátní letecké záběry všech obcí a krajiny regionu obsahuje knížka Kyjovsko z nebe. Výtisky ještě voní novotou, autoři publikaci pokřtili 9. dubna v Městské knihovně Kyjov. Vyšla v nákladu 11 000 kusů a v kyjovském Íčku je k dostání za cenu 300 Kč. 


Tibor Skalka, reg. projektový manager CBS.

V Česku vydalo Creative Business Studio již na 30 publikací se snímky z ptačí perspektivy, ale začínali na Slovensku. Celkové číslo jejich vydaných leteckých knih je momentálně 75. „Původně to byl jenom koníček,“ říká k historii vzniku firmy projektový manager CBS Tibor Skalka z Hýsel, který je uveden jako jeden ze tří autorů knihy. Na prvním místě stojí jméno zakladatele firmy Milana Paprčky z Banské Bystrice, který celý projekt inicioval. „Nejprve jsem byl fotografem. Uchvátilo mne focení krajiny. V šestadvaceti letech jsem si v rámci jednoho pracovního projektu vyzkoušel focení z letadla a už mne to nepustilo,“ vypráví. Současně Milan Paprčka našel další velkou životní zálibu, naučil se pilotovat malá letadla. 




„Fotky ukazoval svým kamarádům, líbily se, a říkali mu, proč to nevydáš knižně?“ pokračuje Tibor Skalka. Takže vydali první knihu s leteckými snímky – a měla okamžitý úspěch. „Ještě předtím jsme se zabývali zhotovováním malovaných map,“ dodává projektový manager. Firma vlastní flotilu tří malých letadel. „V současnosti se dá říci, že 70 procent času pilotuji a 30 procent fotím,“ přibližuje Paprčka. CBS Flying team je ve vzduchu prakticky každý pěkný den, nafotil už 800 obcí. Snímky vznikají ve výšce asi 300 metrů. 

„Na letecké fotografii je pěkné, že nikdy neuděláte dva stejné záběry. Krajina se mění s ročním obdobím, mění se světlo a nikdy netrefíte stejný úhel. Takže svoje fotografie si poznám okamžitě, bezpečně je rozeznám od jiných autorů,“ je si jistý fotograf a pilot Paprčka. „Létáme tak, abychom nacházeli zajímavé kompoziční záběry. Musím říci, že region Kyjovska je sice maličký, ale je velmi pěkný. Zvlněná krajina, do toho ty vinohrady, kapličky, zámečky, návsi...“ Fotografování regionu zabralo podle jeho slov asi dvanáct letových hodin, trvalo šest až sedm dní. 

„Zaměřujeme se na zajímavosti v dané lokalitě,“ upřesňuje Tibor Skalka, který na knize editorsky pracoval od začátku roku 2018. Jednání se samosprávami obcí o podobě budoucí knihy je součástí projektu, obce pak publikace získávají ke své prezentaci za výhodné ceny. Knížky pro kyjovský region vycházejí v několika variantách, s fotkou preferované obce na obálce a upravuje se i textová část. Tu má na starosti třetí spoluautorka knihy Martina Grznárová. Knížka je dvojjazyčná, s anglickým překladem. 

Kniha se stovkou leteckých fotografií vyšla v několika variantách pro jednotlivé obce.

„V současné době je už hotová letecká kniha Hodonínsko, teď pracuji na Vyškovsku, pak přijde na řadu Břeclavsko a Blanensko, a tím bude pokryta celá jižní Morava,“ říká projektový manager firmy, bývalý starosta Hýsel a moravský patriot Tibor Skalka. V reprezentativní knize najdeme také fotografie Zdeňka Kučery, autora knihy Pod křídly Slovácko.











Žádné komentáře:

Okomentovat