pátek 5. dubna 2019

Horáková píše knížku o upírech

Kyjov - Je autorkou už osmnácti knih a koncem května v Mutěnicích, kde žije, pokřtí další. Tentokrát jde o krátké fejetony a perličky ze školního prostředí. Spisovatelka Naďa Horáková z připravované knihy četla a odpovídala na zvídavé otázky na besedě v kyjovské knihovně.

Knížka Tajnosti sborovny zachycuje v úsměvných krátkých prózách období třiceti let, po které Naděžda Horáková učí na základní škole. Poměry se za tu dobu velmi změnily. „Tenkrát na třídní schůzce učitelé kárali rodiče, dneska je to naopak, rodiče kritizují učitele,“ glosuje. I přes rostoucí nápor administrativy, novinek ve směrnicích ministerstva školství a únavy, která se s odslouženými lety dostavuje, se snaží vidět učitelka češtiny a dějepisu věci s nadhledem. „Vtipné například je, když voláte rodiči žáka, a ten se vám ohlásí: Haló, tady Impulsovi,“ směje se. Knížka obsahuje také několik fejetonů, které publikovala v roce 2015 v regionálním periodiku Malovaný kraj.

Naďa Horáková píše hlavně historické romány a detektivky, ale pracovala také na scénářích kriminálního seriálu Policie Modrava, který odvysílala TV Nova. „Než scénář nabude definitivní podoby, přepisuje se pětkrát, i desetkrát,“ popisuje své zkušenosti Horáková. „Za celý natáčecí den se natočí kolem pěti minut filmu, scény se opakují, filmují z různých úhlů… pro pozorovatele je to docela nudná záležitost,“ míní spisovatelka. 
Psát začala ve třiceti letech, když byla doma se svými malými dětmi. „Každý píše jinak, někdo ví dopředu, jak se bude děj odvíjet. Já jsem spisovatel – chaotik, nic neplánuji. Zápletka mi vyplyne až při samotném procesu psaní. Eviduji si jenom jména postav a to, jak vypadají,“ přibližuje svoje tvůrčí postupy autorka. 
 
Nyní pracuje na románu Nebeklíč, ve kterém vyšla z historické události velkého soudního procesu ve Svobodných Heřmanicích na Opavsku v roce 1754. Ve vesnici propukla hysterie kvůli upírům, kteří údajně ohrožují vesnici. Osvíceným verdiktem Marie Terezie, která byla s případem na své inspekční cestě po Čechách a Moravě seznámena, byla poté existence upírů odmítnuta. Jednalo se tak o poslední soudní proces s upíry. 

Naďa Horáková píše hlavně historické romány a detektivky.

„Hlavní postavou je místní mladý farář Johan Metzner, což byl vzdělaný člověk s kontakty na vysoké církevní hodnostáře, ale bližší osobní údaje se mi o něm bohužel zatím zjistit nedaří,“ říká spisovatelka, která v rámci příprav na historický román spolupracuje s archivy, a to nejenom v Česku. Zabývá se numerologií a životopisná data historických postav jí tak pomáhají načrtnout charakter jejích literárních hrdinů. „Zajímá mě to, baví mě pracovat tímto způsobem,“ říká ke svým neobvyklým metodám. Zkoumala i genealogii svého rodu, a zjistila, že mezi předky měla učitele, i faráře. V současné době spisovatelka svůj čas dělí mezi zaměstnání ve škole, své rodiče i vnoučata, a na psaní už tolik prostoru nezbývá. Na besedu s autorkou se mohli čtenáři těšit nejen v Kyjově, ale také v Hodoníně a ve Strážnici.










1 komentář: