pátek 5. dubna 2019

Divadelní satira pobavila diváky

Kyjov - Do zákulisí vysílání jedné nízkonákladové televizní stanice pozvalo diváky kočovné divadlo Ad Hoc ve své hře „Nové TV“. Představení se konalo v rámci jubilejního 20. výročí přehlídky divadelních souborů Divadelní podzim, který v Kyjově pořádá spolek Opona.

Autor hry Nové TV Jan Duchek.

Jsou to skvělí muzikanti, zpěváci, takže kabaretoidní vystoupení s písničkami, které jsme viděli, je to pravé,“ zhodnotila Alena Novosadová, předsedkyně kyjovského spolku Opona. 

Autorem scénáře a textů písní je Jan Duchek, profesí právník. Psaní se věnuje ve svém volném čase. Jde již o autorovu třetí celovečerní hru, kterou má nyní divadelní soubor Ad Hoc na svém repertoáru. V médiích Duchek nikdy nepracoval a jak říká, vlastně se na televizi ani moc nedívá, ale té „mediální pěny“ je kolem nás tolik, že tomu nelze uniknout.





Dějovou linku hry tvoří zpravodajské vysílání o „možném teroristickém útoku“, jehož jediným smyslem je přitáhnout pozornost diváků a udržet je v napětí za každou cenu. Zaznívají nicneříkající fráze v podání pochybných hostů ve vysílání, které známe všichni nazpaměť, a slyšíme povědomé útržky vět „při přepínání kanálů“. V roli duchapřítomné moderátorky zazářila Klára Šidlová, Petr Mikulka nadchnul svým zpěvem i hereckým výkonem. Typicky cholerického režiséra vysílání ztvárnil Jiří Vedral a jeho dokonalá melodická „slovenčina“ obohacuje jazykovou a výrazovou stránku představení. „My jsme vycházeli z toho, že většina režisérů jsou Slováci, v Praze to tak působí. Pohybuje se jich hodně právě v těch kreativních profesích,“ doplňuje scénárista Duchek, jenž je zaměstnancem Letiště Václava Havla v Praze. Ve hře si zahraje celkem sedm herců, kteří zde zároveň fungují jako hudebníci a zpěváci. Divadelní hra i výkony amatérských herců získaly prestižní ocenění. 

Jiří Vedral v roli režiséra Nové TV. (Foto: archiv divadla)

„V průběhu roku by se mělo v Kyjově uskutečnit několik představení, v měsíci říjnu zde vystoupí v Čechách velice oblíbený divadelní spolek ŽAS – Ženský amatérský soubor z Homole u Českých Budějovic, který si vysloužil přezdívku „Cimrman v sukních“. Přijedou s představením Ženské nebe. Ve hře je i mužský divadelní sbor Cimrman revival Sivice, který se specializuje na hry pánů Svěráka a Smoljaka,“ slibuje Alena Novosadová z divadelního spolku Opona.








Žádné komentáře:

Okomentovat