pondělí 22. dubna 2019

Matouškovy meditativní sochy viděli v Hamburku i ve Ždánicích

Socha proroka.
Ždánice – Do svobody ticha a soustředění nás v této uspěchané době zvou vystavené plastiky a kresby sochaře Vladimíra Matouška. Působivá expozice v Zámecké vile ve Ždánicích, která z pohledu umělce dobře „zapadla“ do zdejších výstavních prostor, bude otevřena do 9. května. 
 
Asi nejznámější realizací autora je sousoší sv. Cyrila a Metoděje před brněnskoukatedrálou na Petrově. V roce 2012 zvítězil v soutěži na realizaci památníku spolu s arch. Radimem Horákem.
Vladimír Matoušek (nar. 1956) se zabýval restaurováním gotických a barokních soch a od roku1980 se věnuje původní autorské tvorbě. Inspiruje se biblickými tématy i křesťanskou tradicí, ztvárňuje svaté i dramatickou postavu Proroka v mnoha variacích. Podle svých slov má zvláštní vztah k abstraktním tématům i Mariánským motivům, které však považuje za obtížný úkol. Většina jeho prací nepostrádá hluboký duchovní ponor, jeho díla najdeme v kaplích, kostelích i ve veřejném prostoru hlavně na Moravě, v Praze, ale také jinde v Evropě. Vystavoval například v Berlíně, v Hamburku, v Petrohradě a v rámci české reprezentace na Expo 92 v Seville.
 
Sochař Vladimír Matoušek.

Expozice ve Ždánicích představuje objekty a sochy Vladimíra Matouška tvořené ve dřevě. S tímto materiálem autor pracuje od počátku své tvorby. „Inspirace přichází téměř vždy s výchozím tvarem dřeva,“ říká ke své volné tvorbě sochař. „Meditace o postavách a dějích samozřejmě přináší jasnější představu o tématu. Modlitba to může umocnit a prohloubit,“ popisuje počátky tvůrčího procesu umělec. Matoušek nepochází z křesťanského prostředí, je konvertita. Není bez zajímavosti, že vystudoval teologii na Cyrilometodějšké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. „Studium teologie mi přineslo jasnější pohled na historii duchovního usilování lidstva obecně. Rozšířilo obzory. Víru asi neposílilo, naštěstí ani neoslabilo,“ dodává.



Výtvarník žije se svou rodinou v Brně. Dvě ze sedmi jejich dětí se vydaly na uměleckou dráhu. Syn je malířem a grafikem, dcera vystudovala skladbu na hudební fakultě JAMU. „Takže umí třeba instrumentovat – rozepsat nástroje pro celý orchestr – to jí velmi závidím,“ usmívá se hrdý otec.
V současné době umělec pracuje s kameníkem v Blansku na realizaci kamenných soch Cyrila a Metoděje pro vstup do poutního areálu Velehradu. Je spoluautorem vítězného uměleckého návrhu z roku 2017. Sochy na Velehradě by měly být instalovány do konce letošního června.
Vladimír Matoušek se ztotožňuje s tezí, že umění je ve své podstatě schopnost podívat se na staré věci novým způsobem – a tak tradiční křesťanské náměty ztvárňuje jinak, s moderní invencí a velkou mírou niternosti, které jeho sochy oprošťují od všeho nepodstatného a směřují k jádru poselství… jež se vzpírá slovní definici.

Pohled do expozice.


Foto: kurátor výstavy Tomáš Prusenovský.

Žádné komentáře:

Okomentovat