pondělí 22. dubna 2019

Normální debil vyprodal sál

Kyjov – Představení se slibným názvem nezklamalo a diváci, kteří zaplnili divadelní sál do posledního místečka, se nasmáli, jako už dlouho ne. Normální debil: Deník puberťáka aneb Mé dětství v socialismu připomíná Československo konce sedmdesátých let s humornou nadsázkou - a přece je to tak pravdivé. 

Retro komedie Normální debil vznikla na motivy stejnojmenné knihy Roberta Bellana. Autor se narodil roku 1966 v Hodoníně. Tady také vychodil základní školu i gymnázium. Jeho vzpomínky na čas dospívání a školních průšvihů v dobových kulisách reálného socialismu rezonovaly s pamětí diváků, většinou vrstevníků, kteří ještě rozumí rusky. To se jim hodilo hned v úvodní scéně s potrhlou autoritativní učitelkou na hodině ruštiny, v dalším obraze se vrátili do hodiny tělocviku s obligátní patnáctistovkou a hodem granátem - ostatně autoritativně se tehdy chovali všichni učitelé, o rodičích nemluvě… Dobové oblečení, povinné tělocvičné úbory, ujeté účesy, televizní znělky a vysílání s usměvavými hlasatelkami a občas „s pruhy“ přes obrazovku, oblíbené songy - to všechno loudilo nostalgický úsměv na tváři přítomných, protože - jakkoli ta doba byla příšerná - vzpomínky na mládí jsou koneckonců vždycky milé. 

Vlevo hrdina inscenace puberťák Norbert Intribus. Divadlo Pecka.

Scénárista a režisér hry Robert Bellan působil jako herec ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. V roce 2000 realizoval na Malé scéně SD autorské představení Rychlé šípy, které oslovilo všechny generace a hraje se dodnes. Později odešel jako režisér do Městských divadel pražských. V současné době je „na volné noze“ a režijně spolupracuje s divadly po celé české republice. Představení Normální debil kyjovští viděli v podání profesionálního divadla Pecka  z Uherského Hradiště se skvělými hereckými výkony všech čtyř protagonistů.

















Žádné komentáře:

Okomentovat