středa 16. ledna 2019

Dobový ples s vůní exotického Orientu si užili v Kyjově

Kyjov – Noblesu 30. a 40. let, časy první republiky i Protektorátu si lidé připomněli na 
9. dobovém plesu. K tanci i poslechu hrála již tradičně kapela Melody gentleman Lednice. Ples skvěle moderoval herec Městských divadel pražských Vasil Fridrich.

Dámu zdobí kožešina, gentleman přišel ve fraku… Baví se výborně.
 
Devátý dobový ples se inspiroval filmem Kristián, který byl natočen v roce 1939. Herecká hvězda Oldřich Nový zde jako Alois Novák pracuje v cestovní kanceláři v oddělení Orient-Afrika… a jednou za měsíc si vyrazí do „velkého světa“ baru Orient, kde svým poutavým vyprávěním coby svůdný Kristián oslňuje dámskou společnost. Fotokoutek, který byl návštěvníkům plesu k dispozici, zdařile imituje luxusní interiér proslaveného dálkového vlaku Orient Expres pro nejlepší společnost a raut nabízí - tehdy vzácné - exotické ovoce. 

Stylové občerstvení s chutí exotiky.


„Vejdeš do sálu – a najednou se ocitneš v jiném světě,“ popisuje své pocity návštěvnice plesu Libuše Sedlářová z Kyjova. „Ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka, a osobně si skutečně myslím, že pěkné oblečení  motivuje i k pěknému chování. Z mužů se tak stali rázem gentlemani a z žen pobíhajících v teniskách – skutečné dámy s elegantní chůzí a v rukavičkách. Někteří muži přišli v různých dobových uniformách, ty německé s válečnými kříži na mě ale působily tísnivě… ke koloritu té doby to bohužel však patří,“ uzavřela s tím, že „iluze byla dokoná“. 

„Na ples přijíždějí lidé z celé republiky, také ze Slovenska nebo z Polska a Německa. V minulosti se ples konal ve Vlkoši, poslední dva roky ho pořádáme v Kyjově,“ doplňuje Andrea Něničková z Městského kulturního střediska Kyjov, které se na organizaci akce spolu s Military muzeum generála Sergěje Jana Ingra ve Vlkoši podílelo. 

Plesový výbor s moderátorem večera ve fotokoutku.

V rámci programu proběhla také charitativní dražba ve prospěch Karla S., která vynesla 20 tisíc korun. „Karlovi je 31 let, vystudoval obor ekonomika a provoz letectví, ale táhlo ho to do armády…,“ začíná Andrea Něničková vyprávět dlouhý, ale smutný příběh mladého muže, který se připravoval na misi v africkém Mali. „Tehdy měl poprvé smůlu a málem přišel o život, když utrpěl těžký úraz hlavy při autonehodě,“ přibližuje Něničková. Z poranění se však Karel zotavil a vrátil se do vojenské služby. Podruhé už takové štěstí neměl. Když se pokoušel urovnat spor dvou mužů v hostinci, ti ho společně napadli a velmi surově ho zbili.
„Realita je taková, že Karlovi fatálně poškodili celou levou hemisféru, v první dny mu lékaři dokonce vůbec nedávali naději. Nyní Karel trpí afázií, což je ztráta schopnosti řeči. Jednoduchým sdělením snad rozumí, dokonce se zasměje vtipu, ale sám mluvit nedokáže. Tyto následky lze přirovnat k vážné mrtvici – nemusí být ve všech směrech neměnné, ale klíčová je další, intenzivní, rehabilitace,“ zdůrazňuje Něničková s tím, že pojišťovna tyto náklady hradí jenom částečně. Noblesní návštěvníci plesu tak svou velkorysostí přispěli ke zmírnění těžkých okolností, kterým musí postižený voják Karel S. čelit.


Foto: archiv A. Něničkové

 












Žádné komentáře:

Okomentovat