pátek 11. ledna 2019

Kdo zpívá, dvakrát se modlí… Setkání schól v Kyjově

Kyjov - Setkání schól z Kyjova a okolí ve vánočním období se stalo již tradicí, v nedělní podvečer 30. prosince přijely sbory zazpívat do kyjovského katolického kostela už po páté. Tentokrát se kromě zdejší schóličky představily pěvecké sbory z Vacenovic a z Vracova.

Schóla je pěvecký sbor, který se podílí svým zpěvem na bohoslužbách, zejména při významnějších svátcích. Většinou jde o sbory smíšené, převládají ale děvčata. 

Kyjovskou schóličku vede Eliška Dřevěná, a to už šestým rokem. Pomáhá jí Dominik Hochman. Sbor založili manželé Švábovi. Schóla má patnáct členů, ve věku 6 až 15 let. „Nízký věk našich sboristek je to, co nás odlišuje od většiny ostatních schól,“ uvedla Eliška Dřevěná. Důležité je podle ní společenství a chuť dětí zapojit se do dění ve farnosti. „Nejsme profesionálním hudebním tělesem, většina děvčat ale umí zpívat, a ty, které to zpočátku neumějí, se postupem času vyzpívají,“ dodává vedoucí sboru. Schóla účinkovala při vánoční mši, v adventním čase v doprovodném programu výstavy betlémů v kyjovském muzeu, zpívá o středečních dětských mších. Oblíbenou písní malých sboristek je Slunce Kristovy lásky. 

Dětská schólička v Kyjově si připravila čtyři písně.
Schólu ve Vacenovicích řídí Kristýna Blahová společně s Liduškou Bábíkovou, která se ale nemohla kyjovského vystoupení zúčastnit. Kristýna hraje na klavír a kytaru a v současné době studuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity obor hudení výchova. „Schóla je moje záliba, které se věnuji ve volném čase,“ říká Kristýna Blahová. „Sbor má 12 členů, z toho čtyři kluky, zbytek jsou děvčata. Doprovázíme se na klávesy, kytaru, flétnu, housle, občas zapojíme i baskytaru a saxafon nebo klarinet,“ popisuje Blahová. „Je tu dobrá parta lidí,“ připojuje se k rozhovoru Michaela Kacrová, jedna ze sboristek. „Zkoušky nás baví, scházíme se rádi, není v tom nic nuceného,“ oceňuje neformální atmosféru setkávání. Schóla zkouší hlavně před významnějšími událostmi a svátky ve farnosti, zpívala například také při žehnání motorek. 

Schóla z Vacenovic

Vracovská schóla má 20 členů, do Kyjova jich přijela kvůli jiným aktivitám asi polovina. Věkově se pohybují mezi 12 až 30 lety. Doprovázejí se na klávesy, používají také basu, flétnu, housle či rytmickou hru na bubínek. Ve Vracově zpívají na mši v kostele každou neděli a vystupují také při slavnostnějších příležitostech, například při prvním svatém přijímání, o Vánocích i Velikonocích nebo o hodech. V červnu ve Vracově uspořádali benefiční koncert na opravu kostelní věže. Inspiraci často hledají na internetu, ve zpěvníku křesťanských písní Koinonia. 

Vracovská schóla.

 Na závěr vystoupily všechny tři schóly společně. Odměnou za pěvecké výkony a nezištnou práci vedoucích schól byl potlesk zaplněného kostela a hezký pocit, který si z vystoupení jistě odnášeli všichni diváci i účinkující.
















Žádné komentáře:

Okomentovat