sobota 26. ledna 2019

Malíř a řezbář Jan Vincent má svou první samostatnou výstavu

Kyjov - Zpříjemnit začátek nového roku dokáže návštěva prostor Radniční galerie. Svou první autorskou výstavu zde má Jan Vincent, malíř a řezbář ze Ždánic. Při příchodu do galerie na nás dýchne zářivý a laskavý svět v jasných barvách jeho obrazů, dojme nás prostota dřevěných plastik – a když se nebudeme bránit - autorův klid a potěšení, ukryté v jeho díle, spočine i na nás samotných…

Na vernisáži zahrál na klavír Mario Kudela ze ZUŠ Kyjov.

Jan Vincent se narodil v roce 1952 v Kyjově, ale celý život žije ve Ždánicích. Považuje se za patriota, zachycuje svět kolem sebe a častým námětem jeho obrazů je ždánický zámek, Seidlova zámecká vila nebo kostel. Stává se, že se při malování vrací do svých vzpomínek. „Někteří diváci nad mými obrazy mohou říct, že to místo tak přece nevypadalo! Ale vysvětlení je prosté - každý má své vidění a na plátně to chce vidět svýma očima, tak i já. Mně se obraz musí především líbit, tak si klidně namísto starých vrat namaluji vrata nová, tam přidám strom a nebo ho zase uberu - jsou to přece mé vzpomínky a mé sny. Nálada v mém malování hraje velkou roli. Jsem už ve věku, kdy mám rád pohodu a klid, proto se snažím, aby to bylo cítit i z mých obrazů. A pokud někoho pohled na můj obrázek potěší, je to ta nejlepší odměna,“ říká Jan Vincent. 


Průčelí zámku v zimě.

Návštěvníky výstavy jistě ale neméně potěší i dřevěné plastiky autora. Jan Vincent je řezbář samouk. Ve své tvorbě navazuje na odkaz lidového figurálního umění slovácké oblasti. Vyučený soustružník vyřezal své první sošky počátkem 90. let. Považuje se za romantika, inspiraci hledá v historických dobrodružných románech, v ilustracích pohádek Boženy Němcové nebo v obrázcích Josefa Lady. Dosud Jan Vincent vyřezal téměř stovku figurek, od menších, 15 až 20 centimetrů vysokých, až po největší, které měří víc než metr. V současné době ze zdravotních důvodů musel práci s řezbářskými dláty přerušit, ale o to víc se věnuje olejomalbě, byť také jako autodidakt. 

 
Autor se odkazuje na lidové figurální umění Slovácka.


Kurátorem výstavy je organizátor výtvarného sympozia Ždánického plenéru Tomáš Prusenovský. Kulturní akci svou přítomností podpořil starosta Ždánic Vladimír Okáč a přišel také uznávaný keramik Ivo Nimrichter, který byl spolužákem Jana Vincenta a vzpomněl na společnou lavici i dětské lumpárny. „Tenkrát ještě ani jeden z nás netušil, že se budeme věnovat výtvarnictví,“ poznamenal Nimrichter. 

Výstava Jana Vincenta potrvá v Radniční galerii do 3. února.





Žádné komentáře:

Okomentovat