neděle 25. listopadu 2018

Školáci mají na očích kyjovské malíře

Obraz absolventky zdejší školy Marie Čmelíkové.
Kyjov – V Galerii ve škole při Základní škole J. A. Komenského na Újezdě v Kyjově jsou v současné době vystavena výtvarná díla 19 umělců, kteří prošli Kyjovem. Studovali zde, vyučovali, nebo ve městě žili a tvořili.
 
Výstava s názvem „100 let výtvarného umění v Kyjově“ vznikla u příležitosti oslav 100. výročí republiky. Jejím kurátorem je ředitel školy a milovník umění Jan Navrátil. Najdeme zde díla známých osobností starší generace – akademických malířů Jano Köhlera, Josefa Prokopa nebo Vladimíra Vašíčka, akademického sochaře Jana Znoje, insitní malířky Cecílie Markové, ale i méně známá jména, například Miroslava Čančíka, který byl v letech 1950 -1956 ředitelem kyjovského gymnázia, nebo Julia Kotulka, který na zdejším gymnáziu dlouhá léta vyučoval. 

Nechybí ani artefakty malíře a fotografa Miroslava Tichého nebo díla akademického malíře a pedagoga Miroslava Bravence. Zastoupeni jsou i současní výtvarníci. Například lékař Alois Šafránek, jenž několikrát navštívil rumunský Banát a kromě stomatologické péče, kterou zde poskytoval, pořídil i řadu portrétů a kreseb ze života místních lidí. Ve školní galerii vystavuje i Oldřich Štěpánek a nejmladší generace je zastoupena díly Lucie Ferlikové a Marie Čmelíkové, které obě navštěvovaly tuto základní školu. 

Kurátorem výstavy je ředitel školy Jan Navrátil.

„V naší galerii jsme uspořádali už asi sedmdesát výstav,“ uvedl ředitel školy Jan Navrátil. „Vystavené obrazy nám zapůjčilo zdejší muzeum, některá díla máme z radnice, ostatní jsou ze soukromých sbírek. Mnozí z vystavovaných umělců tu již měli své samostatné autorské výstavy.“

Díla Vladimíra Vašíčka




 A jak je umělecký kurátor spokojen s návštěvností výstavy? „Dětský divák, je taky divák,“ upozorňuje ředitel školy, „ a těch diváků je tu asi sedm set. A to už samo o sobě zakládá ohromný potenciál,“ dodává s tím, že byla vysoká účast na vernisáži a lidé, které to zajímá, si cestu i sem, do prvního patra školní budovy mimo střed města, najdou. 


V galerii na chodbě školy jsou vystavena díla 19 výtvarníků.

 Výstava je přístupná od pondělí do pátku v době od 8 do 15 hodin a potrvá 
 do 22. prosince letošního roku.



Žádné komentáře:

Okomentovat