sobota 8. prosince 2018

Kristovy betlémy v Kyjově „šmrncnuté“ folklórem...

Kyjov - Zemřel před dvěma lety, ale jeho betlémy, které sbíral a především vytvářel, rozdávají radost dál… Na nedělní vernisáž výstavy betlémů Martina Krista do Vlastivědného muzea v Kyjově přišlo na sto padesát lidí. 

Ústřední postavičky betlému jsou bohatě doplněny krojovanými.
 
Martin Krist (1945 - 2016) pocházel z Milotic, z početné rodiny, měl šest sourozenců. Betlémy rád stavěl od dětství. „Největší radostí pro něj bylo, když si za dvě koruny vydělané ministrováním mohl v kyjovském hračkářství pořídit další figurku,“ zaznělo v úvodním slově k autorovi. Inspiraci nacházel hlavně u svého strýce, kameníka, restaurátora a loutkáře Jaroslava Neduchala, který vytvářel své vlastní postavičky. Ani v dospělosti ho tato záliba neopustila, o betlémy se zajímal dál a sbíral je.
K vlastní tvorbě se Martin Krist odhodlal až v pětačtyřiceti letech. To už s manželkou Marií žili v Kyjově-Nětčicích a Martin pracoval jako řidič vysokozdvižného vozíku v kyjovské sklárně. Ve svém domě pro jeho bohatou sbírku betlémů vyhradili celou jednu místnost. Postavičky jsou z různých materiálů – papírové, dřevěné, ze skla, hlíny, šustí i moduritu, a betlémy pocházejí z různých koutů světa – z Peru, z izraelského Betléma nebo Polska. 

Jednoho dne se ale Martin Krist sám pustil do práce. Modeloval své figurky z hlíny. Po vypálení je nabarvil, nepoužíval glazuru. Jeho keramická práce tak získala na originalitě. Inspiraci hledal v životě i v knihách. Ve výstavním sále muzea je k vidění i jeho dílnička s pracovním stolem a nástroji, které při tvorbě používal. „Nejdřív dám holkám, tak říkal křepelkám, které choval, natahl si červeného a pustil se do díla,“ přiblížil tvůrčí proces Martina Krista moderátor akce Ladislav Šimeček. „Já jsem byla ráda, že ho mám doma,“ dodává s úsměvem jeho žena Marie.

V Miloticích měli hospodářství a Martin tak už v dětství získal vztah ke zvířatům, kterými se to v jeho betlémech často hemží. Měl také rád folklór a tradiční zvyky, jichž se aktivně účastnil, byl zpěvákem a tanečníkem ve Slováckém krúžku v Miloticích. To vše se promítá do jeho tvorby, kdy základní postavičky betlému obohacuje o šohaje a děvčice v krojích a přidává celé scény ze zdejšího národopisného života. Tak tu najdeme třeba stavění máje, jízdu králů, mariánské procesí kyjovskou cimbálovou muziku Jury Petrů nebo dechovou hudbu Miločáci.

Jízda králů.

 Za svůj život Martin Krist vyrobil desítky velkých betlémů s plochou větších než jeden metr čtvereční a spoustu betlémů menších, kterými obdaroval širokou rodinu a přátele. „Udělal celkově stovky, možná i tisíce figurek,“ dodává syn Jan. „Jsme tři sourozenci a každému z nás daroval betlém. To, co vidíte na výstavě, je jenom malá část z toho, co otec sesbíral a vytvořil. Vystavoval už na více místech, ale kdyby se toho dožil, určitě by měl z této své výstavy radost,“ uzavírá Jan Krist. 

Mariánské procesí.
 

 Sváteční i odlehčenou náladu na vernisáži výstavy betlémů navodilo vystoupení amatérského divadelního souboru Matýsek, které předvedlo vtipnou scénku Štěpánská koleda a s vkusnou dávkou recese i živý betlém. Na adventní neděle je připraven doprovodný program k výstavě, vystoupí zde ženský sbor Tragačnice, hudebníci a zpěváci z Milotic, zazpívá Bohdana Menšíková a Roman Luža z Kyjova, kyjovská dětská scholička a 23. prosince zde ve spolupráci se Skautským střediskem Kyjov bude předáno Betlémské světlo. Výstava betlémů Martina Krista potrvá do 3. února 2019.








Žádné komentáře:

Okomentovat