sobota 8. prosince 2018

Krabice od bot plné dárků poputují o Vánocích k dětem

Kyjov – Krabice od bot nemusí skončit jenom v tříděném odpadu. Dají se použít i k jinému účelu a mohou přinést ještě hodně radosti. A to, když do nich rodiče společně se svými dětmi připraví dárek třeba pro jejich vrstevníky z dětských domovů nebo sociálně slabších rodin. Pak už zbývá krabici jenom zabalit do vánočního papíru a zanést na sběrné místo…
  

Majitelka obchodu Dona Bota Monika Hrazdilová.

Takové sběrné místo je například v Kyjově na náměstí v prodejně originální španělské obuvi Dona Bota. Vedle regálů s koženými střevíci je hromádka pečlivě zabalených krabic. „Do akce krabice od bot jsme se zapojili už v loňském roce. Dozvěděla jsem se o ní na internetu, myšlenka se mi zalíbila a to spojení prodejny obuvi a krabice od bot mi připadalo symbolické," přibližuje majitelka prodejny Monika Hrazdilová. „Navíc tady v okolí žádné sběrné místo nebylo.“





Akci organizuje Diakonie Československé církve evangelické. Sbírka probíhá od 26.11. do 9.12. 2018. Letos každé sběrné místo vybírá jen tolik dárků, pro kolik má příjemce. Co krabice ukrývají, je tajemství, ale doporučují se vybrat takové dárky, které by udělaly radost i vašim dětem. Panenky, plyšová zvířátka, pěkné bloky, pastelky, barvičky, knížky přiměřené věku, pro kluky nářadí, sportovní potřeby, hezké oblečení… a přidat lze taky sladkosti nebo vánoční přání. 

Vánočně zabalené krabice od bot skrývají dárky pro znevýhodněné děti.

Prodejna Dona Bota na náměstí.
Už v září a během října kontaktovala Monika Hrazdilová Kojenecký ústav a Centrum sociálních služeb v Kyjově a také Dětský domov v Hodoníně. „Tak vznikl seznam 60 dětí, kde je uvedeno, zda jde o kluka nebo holku a v jakém věku. A pro tyto konkrétní děti vybíráme letos dárky. Na facebookové stránce DonaBota jsem seznam zveřejnila a zájemkyně, které chtěly dárek připravit, se psaly k jednotlivým dětem. Loni se vybralo nejvíce dárků pro pětileté holčičky, ale v domovech jsou také čtrnáctiletí kluci…,“ připomíná Hrazdilová. Sbírka je určena pro děti až do 17 let. 

 „Ne všichni se ale o seznamu dozvěděli, takže se nám tu hromadí balíčky označené jenom štítkem holčička nebo kluk a věkem,“ upozorňuje majitelka obchodu. Momentálně je v prodejně asi čtyřicet dárků a Hrazdilová počítá, že se jich tu letos sejde až stovka. Po ukončení sbírky vánoční krabice od bot rozveze na místa určení a chce se také spojit s charitou, aby všechny balíčky našly své adresáty.


„Letos je zájem ještě větší než loni, lidé jsou skutečně štědří a nadšené jsou i děti, které s přípravou dárků pomáhají,“ říká Monika Hrazdilová a dodává, že akce je organizačně i logisticky náročná a pro letošní rok už je kapacita tohoto sběrného místa prakticky vyčerpaná.


Žádné komentáře:

Okomentovat