neděle 25. listopadu 2018

Hraničníky otevírají bránu do minulosti našeho kraje. Pozvání na podzimní procházku

Chatová osada Kameňák v katastru obce Moravany dostala svůj název patrně podle starého kamenného mlýna, který kdysi stával v místech, kde nyní najdeme příjemné místo pro občerstvení – novou Kameňáckou myslivnu. Podle pověsti ve mlýně strašilo a v tůni bydlel vodník. Dnes ho najdeme vyřezaného ze dřeva u rybníčku před myslivnou. 
 
A jen o pár kroků dál začíná naučná stezka – Po hranici, která byla otevřena v květnu roku 2017. Výjimečná je tím, že na ní uvidíme historické hraniční kameny, jejichž existenci jsme dosud možná ani nezaznamenali. Tyto pískovcové kameny od středověku vyznačovaly hranice panství. Časem, a při scelování polí byly odstraněny, ale v lesních porostech tolik nevadily, a proto aspoň zčásti zůstaly na svých místech. Jenom tam totiž mají tyto památky svoji historickou hodnotu.

Hraničník milotického panství z roku 1800.
Na naučné stezce po historické hranici milotického a buchlovského panství dlouhé asi tři a půl kilometru si můžeme všimnout až dvacítky hraničníků. Většina z nich sem byla umístěna v průběhu 18. století, tedy v době, kdy v čele Království českého stála Marie Terezie, piaristé v Kyjově založili latinské gymnázium a kostel Nanebevzetí Panny Marie na kyjovském náměstí byl teprve novostavbou. Na sedmi informačních panelech se seznámíme s významem zkratek na hraničních kamenech, s historickými mapami a pojednáním o panstvích, které tu dříve měly své zájmy. Mnoho zajímavých informací na daná téma se dočteme také na internetových stránkách spolku Po hranici, který byl založen za účelem péče o drobné historické památky v chřibských lesích. 
 
Informační panely nabízejí pojednání o historických panstvích, zajímavosti i pověsti.

Naši předkové se  mnohem více museli spoléhat na lidskou paměť a čestnost svědků. Používali k tomu občas svérázné metody. Takzvaný pardus byl zvyk udělit několika místním chlapcům na hranici bolestivý výprask. Šlo o to, aby při hraničních sporech dosvědčili, kde hraniční kámen stál, neboť místo výprasku si často pamatovali celý život...

Naučná stezka Po hranici vede směrem na Zavadilku.

Naučná stezka Po hranicích vede směrem na Zavadilku, celková trasa zpět k výchozímu bodu měří asi 5,8 km. Stezka vznikla z iniciativy spolku Po hranici za finančního přispění města Kyjova.












Žádné komentáře:

Okomentovat