pondělí 1. října 2018

Kyjováci zažili sobotu našlapanou akcemi

Nově upravené náměstí Hrdinů se zaplnilo.Přišly hlavně rodiny s menšími dětmi.

Kyjov - Poprvé zažili Kyjovjáci své město „jinak“. Na několika neobvyklých místech se konaly workshopy různého druhu, pohybové aktivity, provozovalo se umění a hudba, probíhaly naučné programy a přednášky. Akce Zažít Kyjov jinak nesla podtitul Sousedská pouliční slavnost, protože každý mohl přijít se svým nápadem a svou aktivitou obohatit pestrý program. Obyvatelé Kyjova v tento den potkali zástupce místních organizací, spolků, zajímavé osobnosti i umělce.

Před gymnáziem se tančila salsa.
Nejvíce lidí se sešlo na nově upraveném náměstí Hrdinů před budovami gymnázia. Vyučovala se zde salsa nebo dominikánský tanec bachata. Později hrály k poslechu kyjovské kapely Návrat, Začalovec a Starci. Odolnost nových trávníkových ploch prověřily menší děti, které si zde hrály, pobíhaly a cvičily. Oblíbenou atrakcí se stalo focení u živých soch. Svůj stánek zde měl Kyjovský pivovar. Počasí bylo slunečné a rodiny s dětmi tu mohly strávit příjemné odpoledne.

Lanová dráha v parku otestovala odvahu a šikovnost dětí.
Pokud máte rádi trochu adrenalinu, pak stačilo přejít kousek dál, do blízkého parku. Pro děti zde byla připravena lanová dráha. I když na první pohled vypadaly některé trasy v korunách stromů téměř nezdolně, našly se šikovné děti, které si s nimi poradily. Ti, kteří 
rádi malují, se v parku mohli zapojit do výtvarných dílen pod širým nebem. K vidění byl i skleněný úl plný včel, který zde prezentovali kyjovští včelaři, nebo v malém sálu nedaleké restaurace umisťovací výstava koček. Kluci ocenili simulátor formule. 

V parku u kaple sv. Josefa se zaměřili na umění. Kaple byla v tento den otevřena a své sochy zde vystavoval Petr Horák, který žije a tvoří v Miloticích. Děti i dospělí se pobavili u loutkového představení Kašpárek se nechce ženit. Sociálně-psychiatrické centrum Fénix nastudovalo scénku Hlasy duše, reflektující problém stigmatizace duševně nemocných v naší společnosti. S podporou města Kyjova nezisková organizace vydala osvětovou brožurku Nejčastější mýty o duševně nemocných. Konala se burza knih i pleteného oblečení. Kdo měl zájem a našel partnera, mohl si na trávníku zacvičit. V párech se zde trénovala Akrojóga. „Akrojóga a párová jóga zahrnuje strečing, thajskou masáž i akrobacii. Je to trend ve velkých městech, spojuje to lidi,“ říká cvičitelka Žaneta Brhelová.

V parčíku u kaple sv. Josefa si zájemci mohli zacvičit párovou jógu.
V rámci autorského čtení v parku u kaple vystoupila studentka scenáristiky Nikol Patíková, dále Patrik Holásek, Jan Tříska, Roman Zahradníček a Filip Filípek. Kyjovský výtvarník Marfy předvedl malířskou performanci. Vhod přišel i guláš z divočáka, který kyjovští myslivci pro tuto akci připravili a zdarma nabízeli k ochutnání. 
Centrum Fénix si připravilo scénku Hlasy duše.
Do programu se zapojila také městská knihovna, kde se konaly debrujárské dílny, výtvarné workshopy pro děti i dospělé, výstava filatelistů nebo přednáška na téma Trvalé udržitelnosti života na Zemi  Hnutí Zeitgeist.
Jako součást akce Zažít Kyjov jinak se uskutečnil i praktický workshop na téma digitálního detoxu, který vedla Karolína Presová ze sdružení Replug me. Mottem bylo Odpojte se od technologií, připojte se k sobě. „Workshop je vhodný, pokud si chcete utřídit myšlenky, přijít na nový nápad, nové řešení, a nebo pokud cítíte, že se zkrátka potřebujete na chvíli odpojit od online světa a zjistit o reálném světě něco nového,“ přibližuje Presová. 

Pozornost přitáhlo i dění u radnice na náměstí, kde za pomoci výsuvného požárního žebříku bylo z kopule radniční věže vyzvednuto poselství z roku 1971. Žádné bližší informace o něm vedení města nemělo, a tak otevření čtyř kovových schránek bylo překvapením pro všechny. Mimo jiné se zde nacházela i lahev slivovice a tehdejší peníze – papírové i kovové mince. Schránky obsahovaly fotografie, zvukové pásky, noviny Rudé právo, výsledky hospodaření a statistické údaje z roku 1971. „V přízemí radnice si lidé mohou listiny a artefakty prohlédnout až do 27. října, kdy je spolu s odkazy na rok 2018 do kopule vrátíme,“ uvedl  tiskový mluvčí Filip Zdražil.


Iniciátorkou podniku Zažít Kyjov jinak byla Zuzana Šrahůlková. „Naše nevšední sobota se stala součástí celorepublikové akce Zažít město jinak,“ uvedla Šrahůlková. „Každé zapojené město si na tentýž den připravuje svůj vlastní program. V Kyjově se to tentokrát obešlo bez folkloru, což nebyl záměr, ale přidalo to akci na originalitě. Folkloristé byli totiž o víkendu v hlavním městě na Pražském vinobraní,“ informuje organizátorka.
„To, že se zapojilo tolik šikovných a ochotných lidí, svědčí o bohatství, které Kyjov ve svých obyvatelích má. Bylo vidět, že se všichni dobře baví, a už v průběhu dne za námi přicházeli známí, kteří se chtějí zapojit do příprav dalšího ročníku. To je pro nás organizátory velká odměna,“ uzavřela potěšeně Zuzana Šrahůlková.

Děti se nadšeně fotily se živými sochami.




Žádné komentáře:

Okomentovat