pátek 27. ledna 2017

Divoké retro-motivy v Panském dvoře



Veselí nad Moravou - V Městské galerii Panský dvůr vystavuje autorská dvojice Jarmila Mitríková a David Demjanovič ze Slovenska. Jsou partnery i v životě, mají spolu šestiměsíční dítě. Na nedělní vernisáž do Veselí nad Moravou tak přijel pouze David, manželka Jarmila se doma starala o jejich potomka. 
 
Na výstavě najdeme i objekty z keramiky.
Výstavu umělci pojmenovali prostě – Folklor. Jak David Demjanovič uvedl, vyrůstal v rodině, kde matka byla aktivní členkou folklórního souboru, odmalička ho brala na vystoupení a doma povinně museli zhlédnou video z folklórních přehlídek. Aniž by chtěl hodnotu lidové kultury snižovat, zaujímá k tomuto tématu určitý odstup. Zajímá ho, jak byl  a je folklór  využíván a zneužíván v různých etapách společenského vývoje, ať už v době fašismu, komunismu, ale i v současnosti. „Podle toho, na jakou věkovou skupinu politici cílí, slyšíte na jejich mítincích například často populární hudbu osmdesátých let,“ upozornil Demjanovič.

Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky na vernisáži zahrála písně, které zazněly v představení Cena facky aneb Gottwaldovy boty dramatika Karla Steigerwalda v Slováckém divadle v Uherském Hradišti. „Jde o politicky poplatné texty, které vznikaly na motivy lidových melodií hlavně v padesátých a šedesátých letech,“ vysvětlil Mička.

Pionýr a čert
V další výstavní místnosti si umělecká dvojice  pohrává se symboly komunistické éry,  mládež v červených pionýrských šátcích zde najdeme takřka na všech obrazech. Na jednom z nich například pionýři provozují duchovní seanci a podaří se jim vyvolat ducha  Stalina. Na jiném mladíci vyhrabávají hrob oběšence, aby získali propriety do okultistického kroužku. „ Je to takový komunistický Harry Potter,“ glosuje autor. Jinde ženy-soudružky vynášejí Morény. „Fascinuje nás  představa, jak  mohl komunismus fungovat, pokud by se vzdal  vědeckého ateismu a využíval různé okultní praktiky, například ke škodění nepřátelům - imperialistům nebo ke zvýšení vlastní prosperity,“ říká k surrealistickým dílkům umělec.

Umělecká dvojice  používá techniku pyrografie, neboli vypalovaní námětu do dřevěné desky. „Takto se vyrábí například suvenýry.  Každá valaška je takto dekorovaná a je to taky projev jakési pseudolidové kultury,“ uvedl David Demjanovič k nezvyklé technice. Dílo pak dotvářejí kolorováním, používají barvy na nábytek, glazury na dřevo. Výstava potrvá do 26. února 2017.

Umělecká dvojice -  Mitríková a Demjanovič - používá techniku pyrografie, neboli vypalovaní námětu do dřevěné desky.
O umělcích:
Jarmila Mitríková (1986) a Dávid Demjanovič (1985) tvoří jako autorská dvojice od roku 2009. Jarmila Mitríková začala studium na VŠVU v Bratislavě v ateliéru keramiky doc. Ivice Vidrové a pokračovala v ateliéru malby u prof. Ivana Csudaie. Dávid Demjanovič je absolventem ateliéru intermédií u doc. Antona Čierného na VŠVU, kde absolvoval i doktorandské studium. Dvojice se věnuje tématům autorské mytologie inspirované historií, dizajnem a architekturou.


Žádné komentáře:

Okomentovat