sobota 14. ledna 2017

Podivné portréty Doma



Malíř Jiří Kuděla.
V kyjovské Galerii Doma v současné době vystavuje Jiří Kuděla. Jiří Kuděla (1976) pochází ze Zlína, studoval v atelieru figurálního malířství, Prof. ak. mal. Jiřího Načeradského na Fakultě výtvarných umění  VUT Brno. Působil jako odborný asistent v Ateliéru malba II. Františka Kowolowského na Fakultě Umění OU v Ostravě. V současné době absolvuje doktorandské studium v Polsku. 



V Kyjově Jiří Kuděla vystavuje své portréty, nejde ale o klasickou podobiznu. Pomocí různých formálních přístupů narušuje zažité portrétní schéma. Přidáváním vrstev, rastrováním, prací se šablonami původní konvenční podobiznu přetváří a zbavuje konkrétnosti. Obsahově se tak  dotýká  ztráty identity  člověka v dnešním  složitém světě.
 
V pozadí portrét Pilát.


 I když autor tvrdí, že jde o portréty, konkrétní jednotlivce při práci na mysli nemá. „Většinou názvy přiřazuju až podle vizuality, která se z toho vyvine,“ přiznává Kuděla. Tak vznikla  „podobizna“ Piláta, Bezdomovce nebo portrét nazvaný Známý. „Vždycky je ale  ta myšlenka, to malování o tom, že vytvářím portrét,“ zdůrazňuje malíř.

Přestože se souběžně ve své tvorbě věnuje i  jiným tématům, otázka identity v dnešním přetechnizovaném světě propojeném sociálními sítěmi, kde každý snadno získá nějakou "identitu" pomocí jednoduché ikonky, ho stále provokuje.



I takhle může vypadat nekonvenční portrét. 


Žádné komentáře:

Okomentovat