sobota 17. prosince 2016

Kolovrátek není fikce aneb předvánoční dílničky v kyjovském muzeu


Odlévání olova nejvíce zajímalo chlapce.

Vyzkoušet si zdobení perníčků, nechat si věštit  z litého olova, vyrobit si svíčku nebo se dívat pod ruce  „přadleně“ při předení na kolovrátku, to všechno a ještě mnohem více
umožňují předvánoční tvořivé dílničky, které se již tradičně konají v prostorách kyjovského muzea. Letos se tu od středy do pátku vystřídalo osumnáct předvádějících. V dopoledních hodinách sem chodí hlavně školy, a to nejenom místní, ale třeba až ze Snovídek nebo Žarošic. 
 
Jaroslav  Kolaja umí věštit z olova.

U stolečku, kde pan Jaroslav Kolaja odléval olovo, bylo pořád plno, zvláště kluky to zajímalo. Že nejde o pravé olovo, které dnes není k dostání, ale klempířský cín, nikomu nevadilo. Postup je vcelku jednoduchý: kousek cínu se na lžíci rozehřeje na spirále elektrického vařiče a pak se opatrně vlije do lavoru se studenou vodou. „Tohle vypadá jako ježíšek v peřince,“ prohlíží   čerstvý odlitek Jaroslav Kolaja.  
 Poprvé  vánoční olovo odléval jako chlapec se svou babičkou v padesátých letech v Kyjově. Později se odstěhovali do Strážnice, kde byl zaměstnán ve skanzenu. Umí třeba také vyrobit o Velikonocích dřevěnou píšťalku, naklepat dobře kosu a vyzná se v bylinkách.
Paní Iva Novotná u kolovrátku.
 Mezi předvádějícími nechyběla ani paní Iva Novotná z Hodonína, která jak sama říká, „nedá bez kolovrátku ani ránu“. „Děti znají kolovrátek jenom z pohádek a nedovedou si představit, že to byl v minulosti skutečný pracovní nástroj, který se používal,“ vysvětluje paní Iva. „I dospělí a starší ročníky kolovrátek vidí často poprvé a zajímá je to.“
 A pak popisuje rozmluvy, které  u kolovrátku s dnešními dětmi vede: „Když tetička chtěli krávu uvázat na provaz, tak kde ho vzali?“ ptala jsem se. „Šli si ho koupit,“ říkají děcka. „No kde… museli si ho vyrobit. Obchody nebyly,“ vysvětluju, ale to si děti nedovedou představit. „Tak si ten provaz koupili na internetu…“ odpoví chlapeček. 

 Ale i paní Iva Novotná využívá  internet, kupuje zde například vlnu australských ovcí, které jsou vyšlechtěné speciálně na srst, vlnu. „Vlnu ovcí, které se chovají na maso, dostanu od chovatelů zadarmo, protože ovce se stříhat musí. Ale tato vlna je na omak drsná a tvrdá, hodí se na koberce nebo třeba tašky. Kdežto z té australské mohou být i spoďáry,“ směje se paní Iva. Ponožky, které mi ukazuje, jsou opravdu měkkoučké. 


Věra Dupynová předvádí výrobky chráněné dílny.
Věra Dupynová z Ivančic přijela představit výrobky chráněné dílny EMIT- CZ: hrníčky, tašky,  omalovánky, puzzle, trička a podobné dárkové předměty s motivy, které si zadávají organizace, školy nebo spolky.  „Vyprávíme příběhy lidí, obcí a firem, snažíme se být originální a klademe důraz na lidský přístup. Fotky většinou překreslujeme, čímž vytváříme  přidanou hodnotu“, vysvětluje grafička Dupynová, která je momentálně na své pozici zaměstnance chráněné dílny velmi spokojená, protože dělá to, co ji baví. 



Děti  tvůrčí činnost a vánoční atmosféra nadchla a odcházely z muzea plny nových a nevšedních  zážitků. Výrobky byly prodejné, takže děti zde mohly také nakoupit drobnosti  pod stromeček pro své blízké. 

Malování vánočních ozdob.










Žádné komentáře:

Okomentovat