pondělí 21. listopadu 2016

Ochotníci přijeli do Kyjova. Už po sedmnácté



Už po sedmnácté se v Kyjově uskutečnil festival amatérských souborů – Kyjovský divadelní podzim. Jeho hlavní pořadatelkou je po celou dobu milovnice divadla Alena Novosadová. 
„Úspěch měl divadelní spolek Kroměříž, se svým psychologickým thrillerem Veroničin pokoj,“ říká Alena Novosadová. „V sále Kyjovského pivovaru, kde se páteční představení konalo, zůstalo jenom několik neobsazených míst. Zavládla tu  hororová atmosféra a diváci po  představení zůstávali a povídali si s herci,“ dodává Novosadová. 
 
„Úžasné představení jsme viděli před měsícem. Jmenovalo se to Upokojenkyně v provedení amatérského souboru V.A.D. Kladno. Zajímavá zápletka a závažný aktuální problém dlouhověkosti  byl podaný odlehčenou humornou formou. Děj se odehrával v domově důchodců a ani špetka  černého humoru divákům nevadila.  Lidé mne pak dokonce zastavovali a děkovali za to představení...“ usmívá se spokojeně  Novosadová. Divadelní odborníci v anketě  Divadelních novin Inscenace roku vyhodnotili představení Upokojenkyně  jako nejhlubší zážitek v českém divadelním roce 2015. 

Z představení Rebelové ze Stodoly.
„Divadlo Stodola z Jíříkovic se specializuje na hudební žánr. Před časem slavilo v Kyjově úspěch s představením Nemrtvá nevěsta. Letos přijelo opět s muzikálem, tentokrát podle známé filmové předlohy Rebelové,“ uvedla Alena Novosadová. Na pódiu se odvíjel příběh tří  vojáků na útěku za svým snem o svobodě a jejich setkání s maturantkami, které hledají svou lásku.  Oblíbené melodie a písničky, pohybové kreace a dobové kostýmy přenesly diváka do doby zlatých šedesátých let. Ty však nekompromisně utnula srponová okupace roku 1968.

Neděle patřila Dětskému kočovnému divadlu Kyjov. Soubor, který na koňském povoze začátkem léta vyjíždí za dětskými diváky do okolí, slaví páté výročí svého založení.  „Byli i ve Vřesovicích a bylo to moc pěkné představení,“ zhodnotila jedna z návštěvnic. Soubor představil hru Bylo nám pět aneb 5ka s kočováním. Program doplnila výstava fotografií, představující činnost souboru, a dětské tvořivé dílny. 

Fotografická prezentace činnosti Dětského kočovného divadla Kyjov ve vestibulu divadelního sálu v kulturním domě.


Žádné komentáře:

Okomentovat