sobota 21. srpna 2021

V Kyjově otevřeli nový stacionář

I když klienti denního stacionáře Centra sociálních služeb Kyjov na Palackého ulici milují výlety, důležité je i komfortní a podnětné prostředí, ve kterém tráví denně svůj čas. Do stacionáře docházejí mentálně a zdravotně postižení lidé od 19 let a senioři trpící demencí.

„Jde o dvě skupiny s rozdílnými potřebami i zájmy, proto jsme potřebovali další prostory,“ přibližuje pracovnice stacionáře Eva Slováčková. Stavební úpravy se týkaly stávajících prostor stacionáře, ale především bylo vybudováno nové zázemí ve druhém patře budovy, kde mají klienti k dispozici také prostornou terasu k odpočinku i zahradničení. Vznikla zde společenská a relaxační místnost včetně moderního sociálního zařízení. Kromě speciálního nábytku pro osoby s omezením pohybu a dalšího vybavení mají klienti k dispozici novinku, interaktivní dotykový stůl senTable. Lidé s handicapem ho mohou využívat ke hraní rozvíjejících a zábavných her nebo se připojit na internet. Zlepšilo se také zázemí pro pracovníky denního stacionáře, získali dvě nové kanceláře. Z projektu byla financována rovněž výsadba ovocné zahrádky, která doplňuje bylinkovou zahrádku. Při jejím zakládání pomáhali i klienti stacionáře.
Uživatelé s pracovnicemi stacionáře v nových prostorách.

„Akce je financována z prostředků Evropské unie. Jde o projekt, který je předfinancován, a zde nás podpořil zřizovatel, město Kyjov. Přestavba stála 1 143 000 korun, z toho 60 000 korun činila spoluúčast naší organizace,“ uvedla ředitelka Centra sociálních služeb Jana Trnečková. Projekt se uskutečnil s podporou Místní akční skupiny Kyjovské Slovácko v pohybu. 

Canisterapie si užívají klienti často.
V loňském roce organizace zakoupila speciální automobil pro sedm osob, upravený pro lidi se sníženou pohyblivostí. Využívá ho i stacionář pro své klienty k výletům do okolí. Ty jsou velmi oblíbené a senioři se k mladším uživatelům rádi připojují. „Naposledy jsme byli ve Ždánicích na koupališti,“ připomíná Slováčková a vybízí uživatele, aby jmenovali další společné akce. Zážitkem pro ně byla návštěva podvodního tunelu v Modré u Velehradu, vydali se i do Brna na výstavu Titanic. Absolvovali voňavou exkurzi v Čejkovicích ve firmě na výrobu bylinkových čajů Sonnentor. Ve Starém Městě si prohlédli Kovozoo a rádi jezdí i do zoologické zahrady v Hodoníně. Byli také v Mikulčicích na archeologických vykopávkách a dalších zajímavých místech.

„Snažíme se naše uživatele vést k samostatnosti. Jejich schopnosti rozvíjíme formou různých her, ale také společnou činností. Vedeme je k tomu, aby si uměli připravit kávu nebo čaj, společně nakládáme maso na grilování, grilujeme pak v atriu budovy,“ přibližuje Slováčková náplň a radosti ve stacionáři. Aktivit denního stacionáře se v současné době účastní 27 uživatelů, v září přibudou další. Klienti jsou většinou z Kyjova, ale přijíždějí i z okolních obcí.

„Nyní chceme ještě dovybavit relaxační místnost ve stacionáři, aby se zvýšil komfort pro uživatele. Cílem Centra sociálních služeb Kyjov je i v budoucnu své služby rozvíjet tak, aby byly pro klienty stále atraktivní,“ dodává ředitelka Jana Trnečková. 

Interaktivní dotykový stůl senTable je navržený speciálně pro handicapované a seniory.








Žádné komentáře:

Okomentovat