čtvrtek 26. srpna 2021

Jan Pavlík vydal třetí díl rodinné ságy

Region – Jan Pavlík (84), profesí lékař, napsal třetí díl románu Sága rodu Chlebakupova inspirovaný skutečnými událostmi života jeho předků. Román je situovaný do prostředí Horňácka, odkud jeho rod pochází a také samotný autor tam strávil své dětství. Špatné životní podmínky přinutí řadu obyvatel tohoto drsného, ale krásného kraje na přelomu 19. a 20. století odejít za prací do Ameriky. Mezi nimi je i dědeček Jana Pavlíka. „Děd Tomáš pocházel z chudé rodiny, a proto uvítal možnost práce v Americe. Po návratu z Ameriky se oženil a koupil domek v Malé Vrbce. Tam žili se svou ženou spokojeně, měli tři děti,“ přibližuje autor. Při psaní ságy vycházel z vyprávění svých prarodičů z matčiny strany. „Jako studenta mě zajímala vyprávění dědečka Tomáše o Americe, kdy byl pověřen vedoucím pracovní skupiny v továrně na železné stroje. Babička Jenofa za ním odjela do Ameriky s prvorozeným synem, Jankem. V Americe prožila několik let, a když se hlásilo na svět další dítě, chtěla je porodit již ve své vlasti. Ve Vrbce přišla na svět v roce 1912 Anička a později František.“

Ve třetím dílu ságy Cesta k vrcholu Jan Pavlík čerpá z osobních vzpomínek a zážitků. Své alter ego pojmenoval Vojtěch, což je jeho biřmovací jméno. Píše o svém mládí ve Velké nad Veličkou, o studiích na gymnáziu ve Strážnici i na lékařské fakultě v Brně. Můžeme sledovat jeho profesní dráhu v nemocnici Hodonín, působil jako obvodní lékař v Čejkovicích, dorostový lékař v Kyjově a posledním pracovištěm bylo Veselí nad Moravou. Dočteme se i o jeho zájmu o folklor, jako vysokoškolský student vytancoval na verbířských soutěžích první místa.
Jan Pavlík s manželkou Marií při křtu knihy,

„Z osmdesáti procent text odpovídá realitě, zbytek je fikce,“ přiznává autor. Na knize pracoval hlavně v zimních měsících, asi půl roku. Román má 175 stran a vydal ho ART mlýn, z.s. Kniha byla symbolicky pokřtěna v rámci 15. ročníku akce Mlýnské kolo na ART mlýně v Kyjově-Bohuslavicích 1.srpna. Zakoupit ji lze v prodejně Knihy Hodonín, v informačním centru v Kyjově, na obecním úřadě ve Velké nad Veličkou, Kuželově a Malé Vrbce. Výtisky obdržely také knihovny. Poselstvím románu je především víra v tradiční hodnoty, úcta k rodičům a předkům, kteří dávají příklad zachování mravní integrity i přes těžké existenční podmínky. Hodnoty, které zvláště v dnešní době stojí za to připomínat.


Foto: archiv J. Pavlíka

 

Žádné komentáře:

Okomentovat