úterý 31. srpna 2021

Technické služby začaly používat elektromobily

Dvě nové multikáry na elektrický pohon začaly pracovníkům Technických služeb Kyjov pomáhat při zajištění pořádku ve městě a v péči o zeleň. Jedna má kontejnerový nosič, druhá trojstranný sklápěč. Elektromobily jsou šetrnější k životnímu prostředí a levnější je i jejich provoz. Oproti obdobným autům s naftovým motorem je úspora až trojnásobná. Vozidla stála celkem 2,7 milionů korun. Město na jejich pořízení získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí České republiky ve výši jednoho milionu.

Další novinkou, kterou obyvatelé města mohli zaznamenat, jsou velké zelené pytle u paty mladých stromků. Jedná se o zavlažovací vaky. „Do vaků se napustí 60 až 80 litrů vody, která osm hodin odkapává ke kořenům stromů. Ke stromu se tak dostane více vody než při jednorázové zálivce,“ přiblížil „zlepšovák“ ředitel Technických služeb Kyjov Vladimír Šimeček. Jeden vak vyjde zhruba na 500 korun, zakoupili asi padesát kusů. „Budeme je používat u nových výsadeb stromů, vždy jeden až dva roky, aby se stromky dobře ujaly,“ vysvětlil Šimeček. V současné době jsou vaky u stromků na ulici Palackého a v parčíku na ulici Karla Čapka.

Technické služby Kyjov mají na starost 30 hektarů zelené plochy v majetku města. Do jejich kompetence patří i péče o městský park. Zatímco v takzvaném starém parku provedli pracovníci hloubkovou revitalizaci zelených porostů a výrazně je omladili, novější park působí v současné době zanedbaně. Zarostlé jsou zejména parkové cesty. „Dříve jsme používali chemické prostředky, které byly dlouhodobě účinné. Na jaře jsme aplikovali postřik a vydrželo to celý rok. V současné době používáme ekologický stroj, který ničí plevel vysokou teplotou. Způsobí rostlině tepelný šok, rostlina chřadne, zavadne a uschne. Pokud ale zaprší, rostliny to přežijí nebo časem vyrazí nový porost,“ vysvětluje Šimeček. Důkladná revitalizace nového parku je naplánována na zimní období.

Péče o městskou zeleň zahrnuje sečení travnatých ploch, řezy a kácení stromů a keřů, úklid komunálního odpadu v městské zeleni, hrabání listí, péči o trvalkové záhony i letničky, sázení stromů, keřů a květin. Organizace dále zajišťuje provoz biotopu v Bohuslavicích, údržbu a úpravy komunikací, správu veřejného osvětlení, správu smuteční síně a pohřebiště. Aktuálně pracovníci technických služeb zasahují například po prudkých bouřkách, kdy je třeba odklidit popadané větve i kmeny stromů z komunikací, vyčistit ucpané odtokové žlaby a podobně.





Žádné komentáře:

Okomentovat