pátek 19. března 2021

Zapojení praktiků a plošné testování mají pomoci

Region – Do očkování proti nemoci covid-19 se zapojují praktičtí lékaři. K datu 11. března se bylo možné nechat naočkovat v okrese Hodonín 66 praktickými lékaři. Z toho 24 působí na Hodonínsku, stejný počet na Kyjovsku a 18 na Veselsku. Celkem se na na jihu Moravy do očkování zapojilo už více než 500 praktiků. Vakcín je zatím málo, ale situace by se měla zlepšovat. „Pacienty, kteří se neozvou, budou kontaktovat sami praktičtí lékaři. Prosíme zatím jen o trpělivost – vakcín zatím není tolik, aby dávku dostali úplně všichni. Předpokládáme, že se brzy počet dávek směřujících do Jihomoravského kraje, navýší,“ řekl mluvčí kraje Michal Cagala. 

Počet nakažených v regionu vzrostl. V Hodoníně je k datu 11. března evidováno 295 covid-pozitivních osob, v Kyjově 141 a ve Veselí nad Moravou 78 lidí. V celém okrese je pozitivních 1 794 osob. 

Kromě očkování je dalším nástrojem v boji proti pandemii plošné testování antigenními testy. Týká se firem i zaměstnanců veřejné správy. Největším podnikem v Kyjově je společnost Vetropack Moravia Glass. Ta dosud spolupracovala na testování jednotlivých případů zaměstnanců se závodní lékařkou, případně s diagnostickou laboratoří SPADIA, která vždy přijela do areálu firmy.

„Od začátku tohoto roku spolupracujeme na dříve dobrovolném a nyní na povinném antigenním testování s certifikovaným soukromým zdravotnickým zařízením, které provádí testování zaměstnanců v areálu firmy za podmínek v souladu s nařízením vlády,“ informovala asistentka generálního ředitele sklárny Regína Bělohoubkova „Z doposud provedených cca 300 testů v posledních dvou týdnech bylo indikováno pět osob s pozitivním výsledkem. Tito pracovníci byli odesláni za účelem potvrzení výsledku na PCR test. V tomto týdnu budou otestování všichni zaměstnanci, stejně jako v následujících týdnech po dobu trvání této povinnosti. Testování probíhá rychle a bez zásadních problémů.“

Společnost Vetropack Moravia Glass od začátku uplatňuje rozsáhlá vnitřní preventivní hygienická opatření s cílem chránit zdraví svých zaměstnanců a jejich rodin. Zaměstnance vybavuje průběžně ochranným prostředky a poskytuje vitamínové balíčky pro zvýšení imunity.

Šroubárna Kyjov se svými 358 zaměstnanci zahájila hromadné samotestování zaměstnanců antigenními testy v pondělí 8. března. „Testování probíhá ve vyčleněných prostorách za asistence vybraných pracovníků firmy při dodržení všech dostupných hygienických opatření,“ sdělil finanční ředitel a jednatel společnosti Janusz Pindur. Během tří dnů bylo pomocí antigenních testů ze slin otestováno 274 zaměstnanců firmy, z toho dva byli pozitivní.

Areál firmy Šroubárny Kyjov. (Foto: facebook firmy)


Žádné komentáře:

Okomentovat