pátek 5. března 2021

Ráj pro knihomoly hned tak neskončí...

Zavřená kina, divadla, restaurace, kavárny i posilovny vytvářejí ideální podmínky pro ty, kdo milují chvíle samoty s knížkou v ruce. Pokud ovšem nemají starosti kolem zdravotního stavu své osoby nebo blízkých. Ani sledování zpráv ve sdělovacích prostředcích na klidu nepřidá. Někdy je zkrátka lepší místo večerních „televizních novin“ sáhnout po dobré knize.

Improvizované výdejní okno v knihovně.

Městská knihovna v Kyjově vychází svým čtenářů vstříc a od 15. února funguje v režimu výdejového okénka. Vypůjčené knížky zde lidé mohou vrátit a zároveň si formou lístku vhozeného do boxu objednají žádaný titul. Knihu si mohou zamluvit také elektronicky nebo po telefonu. „Máme nyní otevřeno tři dny v týdnu, během jednoho dne obsloužíme až sto čtenářů,“ informovala ředitelka knihovny Michaela Moudrá. Jde to rychle, návštěvníci knihovny se tu zbytečně nezdržují. Paní Hana si u pultu „výdejního okna“ vyzvedává populárně naučnou publikaci o výchově dětí v raném věku. „Brzy budu už podruhé babičkou a na tuto knížku nás upozornili na semináři, tak jsem ráda, že jsem ji sehnala,“ říká se spokojeným úsměvem žena, povoláním zdravotní sestra. Jak doplňují pracovnice knihovny, v žebříčku oblíbenosti vedou už delší dobu zejména romány Aleny Mornštajnové, detektivky a čtení pro ženy.

Pozornost na sebe knihovna strhla již v neděli 14. února, který většina lidí zná jako svátek zamilovaných. Zároveň je to ale také Mezinárodní den darování knihy. Pracovnice zabalily knihy do líbivého balícího papíru a úhledné balíčky vystavily do regálu před vchod do knihovny. „Do rána byl regál prázdný,“ konstatuje spokojeně ředitelka knihovny s tím, že využily publikace, která knihovna získala převážně z darů. V minulých letech darované knížky v tento den mířily hlavně do škol. 

Regál se zabalenými knihami se v neděli 14. února rychle vyprázdnil. (Foto: Facebook knihovny)

Pro děti knihovna připravila sympatické tematické kufříky, které kromě knih obsahují například i deskové hry, pexesa, audioknihy, brainbox nebo knihu ze série „kouzelné čtení“, k níž je možné zapůjčit speciální Albi tužku. Děti si mohou podle svých zálib a věku vybrat například téma Pohádky, Vesmír, Zvířata, Angličtinu a nebo kufřík pro předškoláky. Na chodbě před dětským oddělením knihovny je pro malé návštěvníky přichystaná panelová výstava o Janu Amosu Komenském, a to populární formou komiksu.

„V době uzavření knihovny jsme se věnovali péči o knižní fond. Pracovali jsme na novém přehledném barevném štítkování knih. V podstatě všechny knihy prošly našima rukama, protože jsme je znovu obalovali. Našel se čas i na důkladný úklid skladu. Provedli jsme revizi knižního fondu a objednali jsme nové publikace k jeho doplnění, šlo hlavně o povinnou školní literaturu. Kromě Facebooku jsme založili také Instagram a vyhlásili jsme soutěž o nejzajímavější fotografii z prostředí, kde se dá také číst. Funguje i virtuální knižní klub, kde naši čtenáři sdílí tipy na dobré knihy, “ vypočítává aktivity pracovníků knihovny Michaela Moudrá.

V knihovně otevřeli také další semestr Virtuální univerzity třetího věku, kurzy České dějiny a jejich souvislosti II a Barokní architektura v Čechách. Účast je ale nízká. „I když výuka probíhá formou videopřednášek, lidé se chtějí také scházet, vyměňovat si poznatky, mluvit spolu. Je to přirozené. Také my jsme s kolegyněmi v této době absolvovaly různá on-line školení v našem oboru, ale shodly jsme se na tom, že jsme z této formy výuky unavené a už se opravdu těšíme, až se situace ohledně koronaviru zlepší a lidé se opět budou moci bez obav setkávat. K tomu mají i naše prostory knihovny jako komunitního centra sloužit,“ uvedla ředitelka Moudrá.

Obdobná situace je i jinde v regionu. Výdejní okénko funguje také v knihovně v Hodoníně, která umožňuje svým čtenářům i zcela bezkontaktní půjčování předem objednaných knih a jejich vrácení do návratového boxu. Knihovna ve Veselí nad Moravou od čtvrtka 18. února zavedla půjčování knih „na zazvonění“.






Žádné komentáře:

Okomentovat