pátek 19. března 2021

Respirátory si mohou zakoupit na faře

Region – Pandemie zasáhla všechny sféry života, včetně náboženského života věřících. Ke slovu se dostal internet s pestrou nabídkou přenosů bohoslužeb z různých konfesí a míst nejenom regionu, ale celé země. Mnozí věřící však dávají přednost účasti na mši svaté ve své farnosti, kde to znají, i když třeba jenom virtuálně. Na změněné neobvyklé podmínky reagovali v jednotlivých farnostech regionu různě, duchovní správci rozhodovali a postupovali dle svého uvážení a možností.

V Hodoníně se v katolickém farním kostele sv. Vavřince slouží denně mše za přítomnosti maximálně 25 osob, to znamená naplnění deseti procent kapacity kostela. Nabídka televizních přenosů bohoslužeb, především na TV Lux a TV Noe je podle Mons. Josefa Zouhara, duchovního správce farnosti, bohatá, takže od on-line přenosů z farního kostela při podzimní vlně pandemie upustili. V minulém roce se kvůli koronavirové krizi ve farnosti neuskutečnilo ani první svaté přijímání. Děti se na ně připravují nyní, a to kombinovanou výukou, jednou týdně v kostele a jednou týdně on-line formou. K prvnímu svatému přijímání by mělo letos přistoupit celkem 30 dětí. Jak řekl otec Zouhar, těžká je situace především pro staré lidi v domovech, ležáky a jinak nemohoucí, které dříve pravidelně navštěvovali. Také mnoha především starším věřícím chybí pravidelná účast na bohoslužbě. Podle přání farníků přicházeli i do domácností a zde sloužili soukromou mši svatou. Aktivní je v hodonínské farnosti Centrum pro rodinu, které na Facebooku farnosti zve na on-line přednášku Radosti a strasti dospívání, která se uskuteční 18. března.

Ve Veselí nad Moravou mohou věřící sledovat on-line živé vysílání z dění ve farním kostele Sv. Andělů strážných. I zde se slouží mše za účasti maximálně 25 lidí. Hojně je využívána možnost vykonání osobní svaté zpovědi a přijetí sv. přijímání. K prvnímu svatému přijímání tu děti přistoupily loni na podzim. V současné době rodiče přihlašují své děti k přípravě na letošní první sv. přijímání. „Osobní vztah s Bohem, modlitbu a duchovní četbu bychom měli pěstovat v každé době, v současné situaci a podmínkách mnohem víc," uvedl děkan farnosti Mons. Václav Vrba. Bolestí je podle něj silné omezení návštěv u nemocných kvůli riziku nákazy.

Na kanále YouTube farnosti Kyjov je přihlášeno téměř 500 odběratelů. Věřící mohou živě i ze záznamu sledovat mše svaté, křížové cesty, bohoslužby slova. V této postní době děkan Mgr. Vladimír Mrázek přidal i Postní minuty, krátká zamyšlení na každý den. Mše svaté se ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie mohou konat tak jako jinde jen za omezené účasti věřících. K prvnímu svatému přijímání se v Kyjově chystá 20 dětí, pro které je každý týden připraveno půlhodinové výukové video náboženství. „Na tuto dobu se dá nahlížet jako na příležitost, příležitost ke změně smýšlení, zvyků, postojů, hodnot – a je na každém z nás, nakolik ji využijeme,“ zamýšlí se kyjovský děkan Mrázek. 
 
Na kanále YouTube farnosti Kyjov je přihlášeno téměř 500 odběratelů. 
 
On-line přenosy bohoslužeb využívají v různé míře i další farnosti regionu, například v Dolních Bojanovicích nebo významné poutní místo Žarošice. V Blatnici pod Svatým Antonínkem používají k rezervaci účasti na mši svaté v místním kostele místenky. Respirátor si zde lidé mohou zakoupit na faře.





Žádné komentáře:

Okomentovat