neděle 7. února 2021

Světlo na konci tunelu aneb jak je to s očkováním

V pátek 15. ledna byl spuštěn centrální rezervační systém plošného očkování obyvatel proti onemocnění Covid-19 pro prioritní skupinu nad 80 let. Registrace je dostupná na stránkách https://registrace.uzis.cz nebo na bezplatných telefonních linkách 1221 nebo 800 129 921. Protože ale ne každý senior je počítačově gramotný nebo má možnost se obrátit na zdatnější příbuzné, Městský úřad Kyjov nabídl svým občanům pomoc s registrací prostřednictvím pracovníků Odboru sociálních věcí. „Lidé nám volají, ale chtějí se většinou očkovat v Kyjově, což zatím systém neumožňuje. Takže si je zapisujeme a v okamžiku, kdy zde bude fungovat očkovací centrum, je budeme znovu kontaktovat a domluvíme konkrétní termín,“ sdělila pracovnice Odboru sociálních věcí. Nejbližší očkovací místa jsou v okresních městech, v Nemocnici TGM v Hodoníně, v Břeclavi nebo Vyškově.

Pokud senioři v těchto dnech využijí centrální registr, jsou zaevidováni, kvůli nedostatku vakcín ale nedostávají obratem konkrétní termín a musí vyčkat deset až čtrnáct dnů, než budou znovu kontaktováni ohledně termínu očkování. Nejjednodušší cestou je zavolat svému praktickému lékaři a zajímat se o možnost očkování. Ne každý lékař ale tento výkon provádí. V Kyjově se plánuje zřízení očkovacího centra, kde by mělo být naočkováno až několik set lidí denně. Samozřejmě v případě, že bude k dispozici potřebná vakcína. V současné době distribuci vakcíny řídí krajský koordinátor pro očkování, který komunikuje s jednotlivými nemocnicemi a dalšími zdravotnickými zařízeními. Vakcína se skladuje ve speciálním chladícím boxu, který umožňuje udržovat požadovanou teplotu okolo –75 stupňů.

Zřizovatelem nového očkovacího centra v Kyjově v budově Městského kulturního střediska bude Nemocnice Kyjov, příspěvková organizace. „Nicméně bez vydatné pomoci města, krajského úřadu, praktických lékařů, ale taky třeba dobrovolníků se neobejdeme,“ zdůraznil ředitel zařízení Lubomír Wenzel. Všichni účastníci jednání se shodli, že prostory estrádního sálu kulturního domu jsou vyhovující. Termín otevření očkovacího centra zástupci krajského úřadu odhadují na přelom února a března. Očkovací centrum vznikne také v Hodoníně, kde pro tyto účely využijí zimní stadion

Podle dat Ústavu zdravotnických informací bylo v Kyjově ke dni 27. 1. naočkováno 1 247 lidí, v Hodoníně 895 osob. V celém Jihomoravském kraji bylo k tomuto datu podáno 31 272 dávek vakcíny. Proočkovanost populace první dávkou je 2,63 procenta, druhou dávkou 0,5 procenta. Celkově zbývá naočkovat ještě 1 000 389 lidí, přičemž do tohoto čísla nejsou zahrnuty lidé mladší patnácti let. 





Žádné komentáře:

Okomentovat