pátek 19. února 2021

Mord ve Svatobořicích neušel tehdejšímu „bulváru“

Foto: archiv Vlastivědného muzea Kyjov

Věděli jste, že na kramářské písně, které byly mezi lidmi populární před dvě stě a více lety, je možné nahlížet jako na předchůdce dnešního bulváru? Na obsah jedné z nich Poslechněte mord ukrutný se zaměřili odborní pracovníci kyjovského muzea.

 Vražda se měla stát na počátku 19. století v sousedních Svatobořicích. „Pátrali jsme v archivech a zjistili jsme, že text písně vychází ze skutečnosti, jmenované osoby skutečně žily a dopustily se toho skutku,“ uvedla Ester Vratislavská, která se specializuje na dějiny regionu a staré tisky. Výsledky bádání včetně dobových mapek a plánů budou součástí výstavy Kramářské tisky. Návštěvníci shlédnou zdařilý filmový dokument, který vznikl na toto téma. Dozví se o tom, jak vypadaly kramářské písně, k čemu sloužily a kdo je psal. Kramářská píseň začíná většinou oslovením publika, následuje dramatický děj a končí morálním ponaučením. Zpěv byl často doprovázen kreslenými obrázky.

Komentované prohlídky upozorní také na kramářské písně ze Žarošic a dalších poutních míst. „Bude to pestré,“ slibuje Vratislavská s pozvánkou na výstavu, která má být zahájena v květnu tohoto roku, i na plánovanou muzejní noc. Nezbývá než doufat, že koronavirová situace nepřekazí tyto pěkné akce a Vlastivědné muzeum Kyjov naváže na veleúspěšnou letní sezonu roku 2020, kdy návštěvnost zrekonstruovaných prostor zámečku s novými moderními expozicemi předčila veškerá očekávání. Přicházeli nejenom místní, ale také zájemci ze širokého okolí, ubytovaní turisté. „Naším přáním je, aby to tu zase žilo,“ shodují se pracovníci muzea.


 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat